FOTO: bijeljina.org

U Bijeljini je sinoć, svečanim defileom gradskim ulicama, otvoren Treći međunarodni festival dječijeg i omladinskog folklora „Pletenica“.

Organizatori ističu da će u tri festivalska dana cijela Semberija zaigrati veselim koracima narodnih igara, zaoriti veselom pjesmom iz različitih krajeva Srpske, Srbije, ali i kulturno-umjetničkih društava iz dijaspore.

Preko 1200 učesnika potvrđuje da je međunarodni festival dječijeg i omladinskog folklora najbolja promocija kulture i običaja. Predstavili su se dječji folklorni ansambli u etno selu Stanišići, dok će omladinske postave, nastupiti danas u 18.00 časova u bijeljinskom Centru za kulturu.

"Imamo oko 150 članova u Tulnu u 'Zavičaju', a takođe u Beču radimo isto. Јa sam prvi put ovde sa 'Zavičajem'. Ovo je odlično, ovom gradu treba nešto ovako", rekao je Aleksandar Pantić iz KUD "Zavičaj" Tuln - Austrija.

"Ovdje smo prvi put sa dječijom grupom od četiri do osam godina i igraćemo dječje igre iz Srbije. Rijetko gdje se organizuje nešto ovako za djecu, djeca su uzbuđena i veoma dobro smo dočekani", istakla je Branka Stanojević iz KUD "Vez" Teslić.

"Ovo je jedno prelijepo druženje, prelijepa organizacija. Zahvalio bih se gospođi Aleksandri Cvijetinović i KUD 'Pletenica' koji su nas ponovo pozvali da gostujemo ovde", dodao je Milenko Lalović iz KUD "Boksit" Milići.

Aleksandra Cvijetinović, predsjednica KUD Pletenica, koje je organizator festivala, istakla je da se na ovaj način prmoviše Semberija, srpska kultura, tradicija i običaji.

"Brojimo preko 330 članova u cijeloj Semberiji. Zato i punimo sale, i zato i pravimo ovakve manifestacije, ljudima to odgovara, uživaju. Malo se napate, vidjeli ste danas po ovim velikim temperaturama, ali je to ljepota pogledati, da kroz cijeli centar grada se okreću, igraju, pjevaju, i mislim da je to poenta neke budućnosti", rekla je Cvijetinović.

Manifestaciju su podržali grad Bijeljina i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije -odjeljenje za dijsporu, a značajna pomoć stigla je i od privrednika grada. Na festivalu učestvuju još 23 kulturno umjetnička društva iz Republike Srpske, Srbije, Makedonije, Italije, Njemačke i Austrije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )