FOTO: null

U Bijeljini je danas otvoren Dnevni centar za djecu u riziku sa uslugom socijalnog stanovanja, što je novina u zbrinjavanju maloljetnika u Republici Srpskoj i u začetku u zemljama regiona.

Vaspitni centar je organizaciona jedinica gradskog Centra za socijalni rad i njegov rad finansiraće se iz budžeta Bijeljine, a objekat u kojem je smješten kupljen je i adaptiran za 167.000 KM koje su poklon poreskih obveznika Francuske, preko Fondacije "Abe Pjer" i Alijanse Franko Betoli. 

Predsjednik Alijanse Franc Vali rekao je novinarima da se novi pristup djeci koja imaju izazove u ponašanju zasniva na konceptu da je u redu pogriješiti i da mladom čovjeku treba dati novu priliku da postane odgovoran građanin svoje zemlje. 

Specijalni pedagog Centra za socijalni rad Slavica Kovrlija izrazila je nadu da će Vaspitni centar omogućiti kvalitetniji rad sa djecom u riziku i pomoć njihovim roditeljima, kao i bolju međuinstitucionalnu saradnju pri otkrivanju i ranoj prevenciji maloljetničkog prestupništva. 

Prema njenim riječima, u Bijeljini je prošle godine 46 maloljetnika počinilo krivično djelo i posebna pažnja biće usmjerena na rad sa maloljetnicima kojima su već izrečene mjere upućivanja u vaspitni centar na određeni broj časova tokom dana. 

U Dnevnom centru biće zaposlena dva nova stručna radnika Centra za socijalni rad u Bijeljini. 

U okviru Dnevnog centra nalazi se i stan za socijalno stanovanje uz podršku, što je novi model deinstitucionalizacije koji daje mogućnost da se djeca i maloljetnici u riziku osamostaljuju. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )