FOTO: null

Na Mećavniku je večeras otvoren četvrti Muzički festival klasične ruske muzike "Boljšoj" koji će do 17. jula okupiti neka od najznamenitijih imena današnje klasične muzike, kao i mlade talente iz Srbije, Rusije i Republike Srpske.

Osnivač festivala Emir Kusturica rekao je na otvaranju da je prije 10 godina bilo teško povjerovati da će na Mećavniku biti okupljeni najbolji izvođači klasične muzike. 

"Da mi je neko tada rekao da će na ovom pustom mjestu, gdje je bio jedan plast sijena i jedan dalekovod, uz pomoć `Gaspromnjefta` svirati najbolji svjetski muzičari, rekao bih da je idealista", naveo je Kusturica. 

Kusturica je zahvalio kompaniji "Gaspromnjeft-NIS" što je omogućila da na ovom mjestu nastaje zvuk "koji će imati eho u cijelom svijetu". 

Član Izvršnog odbora ruske kompanije Aleksandar Dibalj rekao je da je "Gaspromnjeft-NIS" najveći investitor u Srbiji i da će i ubuduće investirati u razvoj srpske ekonomije.

"Mi već godinama učestvujemo u kreiranju kulturnih programa, a projekat `Boljšoj` festivala realizujemo četiri godine", dodao je Dibalj. 

Nakon svečanog otvaranja festivala, održan je koncert Zorana Todorovića i Simfonijskog orkestra "Boljšoj" uz dirigenstku palicu Srboljuba Dinića. 

Festival klasične muzike "Boljšoj" pokrenut je idejom da promoviše što veći broj mladih talentovanih muzičara iz muzičkih škola i akademija sa željom da se ovaj muzički događaj uvrsti među najznačajnije evropske i svjetske festivale klasične muzike. 

Glavni pokrovitelj festivala je kompanija "Gaspromnjeft-NIS".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )