FOTO: null

U Bijeljini će u srijedu, 30. marta, biti otvoreno područno odjeljenje Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je Srni da je cilj otvaranja ovog odjeljenja u Bijeljini jačanje institucija, konkretno Zavoda za sudsku medicinu kao ustanove čiji je osnivač Vlada Srpske, kao i jačanje kadra potrebnog za obavljanje sudsko-medicinskih vještačenja. 

"Uz podršku Bolnice Sveti Vračevi Bijeljina i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite obezbijeđen je prostor u krugu Bolnice koji je adekvatno opremljen", rekao je Bogdanić. 

On je dodao da je otvaranje ovog odjeljenja rezultat interresorne saradnje sa Ministarstvom pravde Republike Srpske, ali i nadležnih pravosudnih institucija u Bijeljini jer će se u njemu moći raditi i obdukcije i analize kroz sudsko medicinsko vještačenje, prvenstveno za cijelu regiju Semberije. 

"Na ovaj način će se i sudski procesi brže rješavati i unapređivati medicinska struka", ocijenio je Bogdanić. 

Direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan rekao je Srni da će u ovom odjeljenju biti rađene obdukcije, vještačenje spisa lakšeg stepena složenosti, zatim prikupljani uzorci za toksikološke, DNK i druge analize, kao i histopatološke analize koje će biti rađene u saradnji sa bijeljinskom bolnicom, a koje nije potrebno transportovati u Banjaluku. 

On je podsjetio da je ranije formirano odjeljenje Zavoda u Trebinju, te u Doboju, ali da u ovom gradu zbog nerazumijevanja lokalne vlasti odjeljenje ne funkcioniše. 

"Razvojna politika Zavoda je da sudsko-medicinskom djelatnošću pokrije sve centre gdje postoje sjedišta okružnih sudova i tužilaštava", rekao je Karan. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )