FOTO: Nezavisne

Medicinski otpad, lociran na području mrkonjićnog sela Jasenovi Potoci, nalazi se na svega 200 metara od prvih kuća, i tu je najvjerovatnije duže od dvije decenije.

To je juče za "Nezavisne" potvrdio Borislav Janković, predsjednik Ekološkog pokreta "Zelenkovac", čiji su aktivisti prije nekoliko dana obišli spornu lokaciju, nakon čega su zaključili da je svaki odbačeni medikament otrovan.

"Taj otpad je sada prekrio snijeg, koji bi trebalo da se otopi za koji dan. U pitanju su hemikalije koje su tu više od dvije decenije. I po našim procjenama, i po izjavama mještana deponija je nastala u periodu poslije rata, kada se otpad mogao odlagati bez kontrole", rekao je Janković za "Nezavisne".

Kako je dodao, aktivisti Ekološkog pokreta Zelenkovac zainteresovani su da sporni otpad uklone, ali im za to treba pomoć stručnjaka.

"Izvorište Sane je od deponije udaljeno svega dva kilometra vazdušne linije, a prve kuće su na 200 metara, dok je put za Glamoč udaljen samo 100 metara", istakao je Janković, koji nije optimista da će se, zbog proteka vremena, utvrditi ko je sporni otpad odbacio.

Nakon što su posjetili deponiju, ekolozi su se oglasili na društvenim mrežama, gdje se pitaju kolika je šteta, odnosno opasnost od izlivanja odbačenih medikamenata u prirodu i isparavanja.

Na fotografijama, koje su objavili, prikazane su ampule, lijekovi, medicinske šprice, kreme i slično, a odložene su na nekoliko mjesta, s tim što su blizu jedno drugog. Sadržaji u pojedinim bočicama, kako upozoravaju, izgledaju kao kataklizmične filmske scene.

"Imajući u vidu da se medicinski otpad odlaže na vrlo specifičan način i s posebnim mjerama, što vlasnike izlaže velikim troškovima, u ovom slučaju izabran je najgori način", poručuju ekolozi.

Otrovni otpad lociran je nedaleko od kuća u zaseoku Palalići, a ekolozi upozoravaju da je svaki medikament pojedinačno otrovan za sebe, a koliko je opasan u sadejstvu sa drugim, veliko je pitanje i za struku.

Inače, na području Mrkonjić Grada je, nakon što su ekolozi bili na spornoj lokaciji, ponovo padao snijeg, tako da će inspektori naknadno obići deponiju.

Iz Inspektorata RS su za "Nezavisne" potvrdili da su u komunikaciji sa nadležnim opštinskim službama.

"Radimo na organizaciji potrebnih aktivnosti kako bismo, kada se za to steknu vremenski uslovi, mogli da djelujemo na terenu", kažu iz Inspektorata RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )