FOTO: null

Jedan od prvih koraka koji ćemo napraviti je uspostavljanje dijaloga i po mogućnosti partnerskog odnosa s političarima u BiH, kako bismo zajednički pristupili rješavanju nagomilanih problema u sektoru kulture, poručila je Ines Tanović, koordinator inicija

Ova inicijativa, koja okuplja kulturne radnike kako iz javnog, tako i iz nezavisnog sektora, nastala je kao posljednji poziv istih da je krajnje vrijeme za pronalaženje rješenja za mnogobrojne probleme sa kojima se suočava oblast kulture u našoj državi. Tanovićeva je naglasila da će incijativa u tom smjeru ponuditi konkretne analize i prijedloge koji dolaze iz struke, a ne od instanci koje sa kulturnim sektorom gotovo i da nemaju doticaja.

"Svjedoci smo da se rezovi u financiranju kulturnog sektora događaju svuda u Europi, no BiH je i tu specifična, s obzirom na to da se naši budžeti namijenjeni kulturnom sektoru ne mogu niti porediti s onima u europskim zemljama, pa čak ni u susjedstvu. Kolač za kulturu u BiH je jako mali, a potrebe sektora sve veće", smatra ona.

Napomenula je da se najiskrenije nada da inicijativa može donijeti konkretne i vidljive pomake.

"Naša želja za promjenama nije upitna, kao ni naša odlučnost da u tom smjeru zajednički i solidarno radimo za dobrobit svih kulturnih radnika u BiH. No, ne treba zaboraviti da za prave sistemske promjene koje su sektoru kulture prijeko potrebne moramo imati i podršku i volju onih koji o našoj sudbini odlučuju, kako bi se takve promjene doista i dogodile", dodala je ona, te podsjetila na slučaj Zemaljskog muzeja BiH, koji je nakon 124 godine postojanja i rada zatvoren u oktobru 2012. godine.

Jedan od pravaca djelovanja inicijative "Kultura 2020" biće i očuvanje javnih institucija kulture, njihova reforma i modernizacija, ali i njihovo oslobađanje od okova politike. Takođe, kulturnjaci okupljeni oko inicijative žele promovisati i osnažiti nezavisni kulturni sektor u BiH koji je u proteklim godinama bio glavna pokretačka snaga ovdašnje kulturne scene.

U Koordinacionom odboru inicijative je i poznati režiser Dino Mustafić, koji smatra da stvarnu promjenu mogu napraviti samo oni koji imaju moć u svojim rukama, a to su bh. političke elite.

"Na inicijativi je da se glas kulturnih radnika uobliči i plasira tako da ga političari prepoznaju kao važnog i uvaže. Do sada su se sve političke mjere vezane za kulturu donosile odozgo prema dolje; ova inicijativa je pokušaj da se utiče sa terena, iz prakse prema vlasti", istakao je Mustafić.

Poput mnogih kulturnih radnika u BiH, Mustafić smatra da je mnogo problema u ovom sektoru. Napominje da bi najvažnije bilo osigurati dovoljno sredstava za kulturu; omogućiti da se ta sredstva transparentno troše i da dolaze u ruke onih koji ih zaslužuju te forsirati princip meritokratije, stručnosti, u odnosu na političke i rodbinske podobnosti.

"Šta god da se desi, važno je da su se kulturni radnici cijele zemlje okupili i složili da treba da djeluju kolektivno na ostvarivanju zajedničkih ciljeva", naveo je Mustafić.

Da je ovakva inicijativa neophodna, ali i da je sve što bi u budućnosti mogla napraviti neizvjesno, slaže se i Sanja Šeranić, predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika RS.

"Mislim da je irealno imati očekivanja da trenutni upravni nivoi vlasti prepoznaju potrebe radnika u kulturi. Ako nisu do sada to uspjeli, ne vjerujem da postoje mehanizmi koji ih mogu natjerati da to sada učine. Mislim da je problem u oblasti kulture ukorijenjen u lošoj kadrovskoj politici u redovima onih koji upravljaju kulturom u ovoj zemlji", smatra Šeranićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )