FOTO: null

Izraelski arheolozi saopštili su da su otkrili naselje staro 7.000 godina u severnom Jerusalimu, opisujući ga kao najstarije otkriće takve vrste u spomenutom području.

Istaknuto je da su u iskopinama pronađene dve kuće na sprat sa dobrom očuvanim ostacima keramičkog posuđa, alata od kremena i bazaltnih posuda. 

Ronit Lupo, direktorka za iskopine u Izraelu, rekla je da pronađeni predmeti potiču iz ranog bakarnog doba, koje počinje oko 5.000 godina pre nove ere. Slični predmeti pronađeni su na drugoj lokaciji u današnjem Izraelu, ali ne u Jerusalimu. 

“Ovo je prvi put da smo našli ostatke ovakve arhitekture u Jerusalimu. Govorimo o utvrđenom društvu, veoma dobro organizovanom, sa naseljem i grobljem”, rekla je Lupo. 

Tokom bakarnog doba ljudi su počeli da koriste bakar u izradi alata, iako su i dalje koristili kameno oruđe. 

Za sada je nejasno koliko je zaista bilo razvijeno i koliko je veliko bilo društvo, jer iskopina pokriva površinu od svega 50 kvadratnih metara, a za sada nema planova za njeno proširenje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )