FOTO: RTS

U novom istraživanju tim naučnika je uspio da identifikuje čitav niz jedinstvenih virusa starih 15.000 godina iz ledene kape Galaja na Tibetanskoj visoravni i stekne uvid u način njihovog funkcionisanja.

Poput početka nekog horor filma, drevna stvorenja izranjaju iz dubina permafrosta koji se topi - od nevjerovatno očuvane izumrle megafaune, poput vunastog nosoroga, do 40.000 godina starih ostataka džinovskog vuka i bakterija starih preko 750.000 godina.
 
Što je još nevjerovatnije, nisu svi mrtvi. Vijekovima stara mahovina uspjela je da oživi u toplini laboratorije. Takođe, živi su bili i sićušni okrugli crvi stari 42.000 godina.
 
Ovaj zadivljujući pogled na organizme iz davne prošlosti Zemlje otkriva nam istoriju drevnih ekosistema, uključujući i detalje okoline u kojoj su postojali. Međutim, topljenje leda izaziva zabrinutost jer se u njemu nalaze i virusi koji se možda vraćaju da bi nas ponovo proganjali, prenosi portal Sajens alert.
 
"Otapanje leda neće dovesti samo do oslobađanja tih drevnih, arhiviranih mikroba i virusa, već će ih u budućnosti pustiti u naše okruženje", pišu istraživači u novoj studiji, kojom je rukovodio mikrobiolog Đi Ping Šong sa državnog Univerziteta u Ohaju.
 
Zahvaljujući novim metagenomskim tehnikama i novim metodama za održavanje sterilnih uzoraka jezgra leda, istraživači pokušavaju bolje da razumiju šta tu tačno leži skriveno.
 
U novom istraživanju tim je uspio da identifikuje čitav niz jedinstvenih virusa starih 15.000 godina iz ledene kape Galaja na Tibetanskoj visoravni i stekne uvid u to kako funkcionišu.
 
"Ovi lednici su nastajali postepeno, a zajedno s prašinom i gasovima, mnogo, mnogo virusa se takođe taložilo u tom ledu", naglašava Šong.
 
Ovi mikrobi potencijalno predstavljaju sve one koji su se u to vrijeme nalazili u atmosferi, navode istraživači u svom radu.
 
Prethodne studije pokazale su da su ovakve mikrobne zajednice u korelaciji s promjenama u koncentraciji prašine i jona u atmosferi, a takođe mogu ukazivati i na klimatske i ekološke uslove u to vrijeme.
 
U okviru ovih zamrznutih zapisa drevnih vremena, na 6,7 kilometara nadmorske visine u Kini, istraživači su otkrili da 28 od 33 virusa koje su identifikovali nikada ranije nisu viđeni.
 
"To su virusi koji bi uspijevali u ekstremnim okruženjima", navodi mikrobiolog Metju Salivan.
 
Upoređujući njihove genetske sekvence sa bazom podataka poznatih virusa, tim je otkrio da su najzastupljeniji virusi u oba uzorka bili bakteriofagi koji mogu da zaraze Methylobacterium - bakterije važne za metanski ciklus u ledu.
 
Najviše su bili povezani s virusima koji su pronađeni u sojevima Methylobacterium u staništima biljaka i iz tla - u skladu s prethodnim izvještajem da glavni izvor prašine zaleđen na Galiji vjerovatno potiče iz tla.
 
"Ovi smrznuti virusi vjerovatno potiču iz tla ili biljaka i olakšavaju apsorpsciju hranljivih sastojaka svojim domaćinima", zaključio je tim.
 
Iako ovaj novootkriveni spektar drevnih virusa izaziva nelagodu usred pandemije, najveća opasnost ne leži u njima, već u onome što oslobađa led koji se topi - ogromne rezerve metana i ugljenika. Međutim, jasno je i da nam ovaj led pruža uvid u prošle promjene životne sredine, kao i evoluciju virusa.
 
"Znamo vrlo malo o virusima i mikrobima u ovim ekstremnim okruženjima i o tome šta se tamo zapravo nalazi", napominje geolog Loni Tompson, koji primjećuje da još nemamo odgovore na mnoga važna pitanja.
 
"Kako bakterije i virusi reaguju na klimatske promjene? Šta se dešava kada pređemo iz ledenog doba u toplo vrijeme kao što smo sada", kaže Tompson.
 
Zaključak je da još mnogo toga treba da bude istraženo. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )