FOTO: InfoBijeljina

Na tržištu Bosne i Hercegovine tokom 11 mjeseci ove godine otkrivene su 904 falsifikovane novčanice, čija ukupna vrijednost doseže gotovo 55.000 KM.

Prema podacima Centralne banke BiH, kada je riječ o konvertibilnim markama, ove godine je registrovano 329 falsifikovanih novčanica i 365 falsifikovavih kovanica.
 
– Najviše falsifikovnih novčanica bilo je u apoenu od 100 KM, 206 komada, zatim od 50 KM, 63 komada, te u apoenu od 20 KM, 42 komada. Kod kovanica su falsifikovani apoeni od 1 KM, 305 komada, i pet KM, 60 komada – istaknuli su u Centralnoj banci BiH.

Osim lažnih novčanica domaće valute, na tržištu BiH našle su se i falsifikovane strane novčanice, među kojima su najčešće bili lažni evri, njih 148 komada.

– U apoenskoj strukturi najzastupljeniji je apoen od 100 evra sa 65 komada, zatim 50 evra, 62 komada, te apoen od 20 evra s 14 komada – naveli su oni.
 
Osim toga, registrovana je 41 falsifikovana novčanica u apoenu od 100 američkih dolara i devet novčanica u apoenu od 50 USD, kao i jedan apoen od 1.000 švajcarskih franaka, te jedan apoen od 20 britanskih funti.
 
Iz Centralne banke BiH ističu da postoje načini da se prepoznaju lažne novčanice.
 
– Potrebno je obratiti pažnju na to da, osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitna obilježja koja se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme – objašnjavaju oni, dodajući da se prilikom okretanja novčanice ka svjetlosti može vidjeti vodeni znak i zaštitna nit.
 
Dodaju da novčanice imaju i reljefni otisak koji se može osjetiti pod prstima.

– Postoje i optički promjenjivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra – istakli su u Centralnoj banci BiH, dodajući da je preporučljivo provjeriti što više ovih obilježja na sumnjivoj novčanici, pa ih i usporediti s obilježjima na drugoj novčanici koja nije sporna – pišu Nezavisne.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )