FOTO: null

Slika ispod ,,Mona Lize,, otkrivena je ispod postojeće boje korištenjem refleksivne svjetlosne tehnologije, saopštio je francuski naučnik Paskal Kot.

On je rekao da je analizirao slavnu sliku više od deset godina primjenom ove tehnologije. Kot tvrdi da se ispod najpoznatijeg Leonardovog umjetničkog djela nalazi skriveni portret.

Muzej "Luvr" odbio je da komentariše ove navode, prenio je Bi-Bi-Si.

Na skrivenoj slici druge osobe nema tragova zagonetnog osmijeha, koji intrigira ljubitelje umjetnosti duže od 500 godina.

Kotove tvrdnje su kontroverzne i naišle su na oprečna mišljenja među stručnjacima.

Francuski naučnik dobio je pristup slici u "Luvru" 2004. godine. On je pionir u primjeni "slojevite metode pojačavanja", koja je iskorištena za proučavanje "Mona Lize".

"Sada možemo da analiziramo šta se tačno dešava unutar slojeva slike i možemo da ljuštimo slojeve slike kao luk. Možemo da rekonstruišemo čitavu hronologiju stvaranja slike", rekao je Kot.

Ova slika bila je predmet nekoliko naučnih ispitivanja u posljednjih pedeset godina. U novije vrijeme korišteni su infracrveni zraci i multispektralno skeniranje.

Odavno se vodi debata o identitetu žene sa slike. Vijekovima se vjeruje da je na portretu prikazana Liza Gerardini, supruga trgovca svilom iz Firence.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )