FOTO: otaharin.org

BIJELJINA - Udruženje građana "Otaharin" predstavilo je danas u Bijeljini video-materijal o najčešćoj problematici sa kojom se susreću u romskim zajednicama - dječijim brakovima, nasilju u porodici i prinudnom prosjačenju.

Programski direktor "Otaharina" Bojana Jovanović rekla je da kroz njihove aktivnosti podstiču građane da shvate da nasilje nad ženama nije privatna stvar, već društveni problem na čijoj prevenciji svi treba aktivno da rade

Jovanovićeva je navela da je video-materijal urađen u okviru projekta "Prihvatanje rodne ravnopravnosti za bolju perspektivu djevojčica i žena Romkinja", čiji je cilj unapređenje ravnopravnosti polova i prevencija rodno zasnovanog nasilja.

"Projekat podržava Kanadski fond za lokalne inicijative i usmjeren je na podizanje svijesti mladih članova romske zajednice, kao i institucija u društvu o neophodnosti prihvatanja standarda rodne ravnopravnosti kao preduslova za unapređenje položaja djevojčica i žena Romkinja", rekla je Jovanovićeva novinarima.

Na pres-konferenciji u Centru za kulturu "Semberija" izvršni direktor "Otaharina" Dragan Joković istakao je da o problematici zaštite žena i unapređenju njihovog položaja treba govoriti svakodnevno, a ne samo tokom 16 dana aktivizma udruženja građana.

"Kako bi nasilje zaustavili, žrtvama dali pristup pravima i zaštiti, ali i radili preventivno prije nego što do nasilja dođe, neophodno je da se, po principu društvene odgovornosti, svi angažujemo i radimo zajednički kako bi nulta tolerancija na nasilje nad ženama bila opšteprihvaćena", poručio je Joković.

Joković je naveo da je prošle godine u Bijeljini evidentirano 237 slučajeva nasilja u porodici, a "Otaharin" je nadležnim institucijama prijavio četiri dječija braka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )