FOTO: null

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije osveštao je danas zemlju u Mjesnoj zajednici Ugljevik Selo kod Ugljevika na kojoj će biti izgrađen hram posvećen Svetom Sisoju Velikom.

"Ovo mjesto je izabrano i posvećeno da bude mjesto proslavljanja Boga i svetog ugodnika Sisoja, zaštitnika djece i odojčadi, koji je bio veliki molitvenik, pustinjak i čudotvorac za života, činio čudesa i izgonio demone", rekao je vladika Fotije u besjedi. 

On je istakao da se crkva gradi na brdu i da se tom simobolikom uzdiže ka Bogu. 

"Mjesto za hram je izabrano po promisli Božijoj, da dolazeći na ovo brdo ostavimo svoje ovozemaljske brige i nevolje i da se uzdignemo ka nebesima. Zato su naši hramovi najčešće bivali na brdima, jer smo bliži Bogu, ali treba nam i podvig, trud da na to mjesto dođemo, a on podrazumijeva hrišćanski život", istakao je vladika Fotije. 

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da, osim gradnje hramova, Srpska pravoslavna crkva gradi i dušu srpskog naroda, posebno među mlaćim generacijama, učeći ih vjeri pravoslavnoj i da sačuvaju ognjišta, kulturu i tradiciju. 

"Posebno mi je drago što smo u dane kada proslavljamo krsnu slavu i zaštitnicu opštine Ugljevik Svetu Petku Paraskevu u prilici da osveštamo zemljište novog hrama", rekao je Perić. 

On je najavio da će opština Ugljevik i u narednom periodu finansijski pomagati izgradnju hramova i Srpsku pravoslavnu crkvu. 

Mještanin i član Crkvenog odbora Jovo Filipović izrazio je zadovoljstvo što će će se u ovoj mjesnoj zajednici izgraditi hram koji je posvećen Svetom Sisoju Velikom. 

"Naša mjesna zajednica ima više od 500 stanovnika i pored škole i sportskog terena, izgradnja svetog hrama okupljaće mještane, posebno najmlađe", rekao je Filipović. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )