FOTO: null

Izvinjenje ili prekid svake komunikacije – to Mladen Ivanić poručuje Visokom predstavniku u BiH. Nakon što je Valentin Incko izjavio da, u slučaju obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske, treba da se obilježava i 10. april, datum nastanka Nezav

Ivanić mu poručuje da nije uvrijedio samo građane Republike Srpske, već sve ljude iz BiH koji se zalažu za mir.

“Ako se ne izvini, znači da i dalje, bez obzira na sve naše kritike ostaje pri svome stavu, a u tim uslovima, ja ne vidim više nijedan razlog da sa njim imam bilo kakvu komunikaciju. Bez izvinjenja, ja kao član Predsjedništva više sa visokim predstavnikom koji, i poslije svega ostane da stoji na ovome, nemam namjeru više da komuniciram, jer je to čovjek koji je izgubio svaki autoritet i svaki legitimitet”, kategoričan je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izvinjenje iz OHR-a, ipak, nije stiglo. Uprkos jednoj od najgorih izjava koju je Incko dao u svojoj karijeri, i koja je, s pravom, podigla prašinu.

“Ako bi mi počeli slaviti ovakve praznike, onda bi mogli i neki se sjetiti, a to je već bilo po novinama, da se slavi 10. april, a to je bio dan osnivanja NDH”, kazao je Valentin Incko, visoki predstavnik za BiH.

Umjesto izvinjenja, iz OHR-a, samo pokušaj pravdanja.

“Fokus poruke visokog predstavnika bio je, da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obilježavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati”, navedeno je iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Osude na Inckovu izjavu stižu sa svih strana. Socijalisti, slično kao Ivanić, pozivaju na prekid diplomatskih odnosa sa visokim predstavnikom. Predsjednica Vlade nazvala je Inckov komentar zlonamjernim i sramotnim. Lider PDP-a, Branislav Borenović, poslao mu je knjigu “Zločini nad Srbima u NDH” i tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ni ministar rada i boračko-invalidske zaštite, nije ostao imun na poređenje 9. januara i 10. aprila.

“To je jedna neprimjerena izjava, jedna strašna izjava koja vrijeđa srpski narod, koja vrijeđa tradicije srpskog naroda, i koja na neki način pokušava uporediti 9. januar sa 10. aprilom. A zna se šta je NDH radila, kakva je zla činila”, istakao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Visoki predstavnik prekoračio je svoja ovlašćenja koja ima po Dejtonskom sporazumu, poručuju pravnici. Umjesto da se zalaže za mir, kaže Vitomir Popović, Incko podgrijeva tenzije u BiH. Uostalom, poručuje Popović, potrebe za visokim predstavnikom već odavno nema.

“Nemamo nijednog aneksa koji nije implementiran i koji nije prestao da važi. Tako da na određen način on i formalno-pravno predstavlja smetnju za dalju izgradnju i funkcionisanje pravnog sistema dejtonske BiH”, ocijenio je Vitomir Popović, profesor na pravnom fakultetu.

Na noge su se digli i predstavnici nekoliko boračkih organizacija, nazivajući Inckovu izjavu priznavanjem i odobravanjem fašizma. I oni ga pozivaju na izvinjenje građanima RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )