FOTO: srna

Republika Srpska je najvrednija tekovina ratnog puta Vojske Republike Srpske i borbe za slobodu srpskog naroda na tom prostoru, izjavio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić i čestitao predstojeći Dan boraca, koji će biti obilježen 14. februara.

"Jedinstvo koje nas je krasilo i odlikovalo tokom proteklog rata danas ponovo odlikuje našu organizaciju", rekao je Ostojić Srni.
 
Ostojić je podsjetio da je u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata, prije 31. godinu, formirana Boračka organizacija Republike Srpske čiji je cilj bio da zaštiti prava onih koji su se borili za Republiku Srpsku.
 
"Vjerujem da smo kroz 31 godinu našeg postojanja opravdali svrhu našeg osnivanja, da smo vjerno branili i branimo prava naših boraca i njihovih porodica, kao što smo u ratu uporno branili Republiku Srpsku", istakao je Ostojić.
 
Ostojić je rekao da je BORS i danas jedan od najčvršćih stubova na kojima stoji Republika Srpska, a njeni najjači zaštitnici su upravo oni koji su je stvorili i odbranili.
 
"Pred nama je zalaganje za uvećanje prava naših kategorija, poboljšanje njihovog sveukupnog položaja, a ja sam uvjeren da ćemo slogom i jedinstvom i u tom zalaganju istrajati", istakao je Ostojić.
 
Ostojić je svim porodicama poginulih saboraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima čestitao Dan Boračke organizacije - Dan boraca, istakavši da se u ovom trenutku moraju sjetiti svih poginulih saboraca, a njihovim porodicama ukazati pažnju koju zaslužuju.
 
On je rekao da će Dan boraca biti obilježen u svim opštinskim i gradskim boračkim organizacijama, u svim opštinama i gradovima Republike Srpske, a centralnom obilježavanju u Višegradu prisustvovaće rukovodstvo BORS-a.
 
U Višegradu će u srijedu, 14. februara, biti obilježen Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, u kojem su život dala 23.752 pripadnika Vojske i policije Srpske, i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.
 
Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na kraju rata VRS je brojala 210.000 mobilisanih boraca.
 
Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.
 
Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Boračka organizacija (BORS) Republike Srpske.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )