FOTO: srpskainfo.com

Dječak (12) u Kanadi je za vrijeme pješačenja otkrio kostur dinosaurusa star 69 miliona godina.

Mladi amater paleontolog istraživao je u julu s ocem područje Alberte, koje je bogato fosilima, kada je ugledao kako iz stijene vire stare kosti, a danas je završeno iskopavanje kostura dinosaurusa.

Nejtan Hraškin je ispričao kako je “bukvalno ostao bez riječi” kada je ugledao kosti.

– Bio sam u tolikom šoku da nisam bio ni uzbuđen, iako znam da je trebalo da budem – rekao je dječak za Bi-Bi-Si.

Nejtan, koji je za dinosauruse zainteresovan još od šeste godine, često sa svojim ocem ide na planinarenje u zaštićeno područje Kanade.

– Uvijek sam bio fasciniran time kako se njihove kosti pretvore u kamen – rekao je.

Prije godinu dana Nejtan i njegov otac pronašli su male ostatke fosila za koje je otac pretpostavio da su pali sa stijene iznad njih, pa je zato dječak poželio ponovo da istraži to mjesto.

– Izgledalo je kao da je kost napravljena od kamena, virila je direktno iz stijene – rekao je Dion Hraškin, dječakov otac.

S obzirom na to da je je dječak upoznat s činjenicom da su fosili zaštićeni zakonom, čim su se vratili kući, obavijestili su nadležni muzej. Tražili su im da pošalju fotografije otkrića i GPS koordinate, što su oni i uradili.

Stručnjaci su nakon njihove dojave pronašli između 30 i 50 kostiju koje pripadaju mladom hadrosauru, za koga se procenjuje da je bio star oko tri ili četiri godine.

– Prije sam bio poput većine djece i najdraži dinosaurus mi je bio tiranosaurus reks. Ali, sada mi je najdraži hadrosaur – rekao je Nejtan i dodao da jedva čeka da vidi svoje otkriće u muzeju.

Ovo otkriće je značajno i za muzej, jer je fosil star oko 69 miliona godina vrlo redak nalaz, piše Telegraf.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )