FOTO: null

Udruženje penzionera u Bijeljini ostalo je bez novca za finansiranje iz gradske kase jer nisu ispoštovali novu proceduru dodjele budžetskih sredstava samo kroz projekte izabrane na konkursu.

Predsjednik ovog udruženja Savo Pantelić rekao je Srni da najstariji sugrađani očekuju da im se novac obezbijedi dodjelom granta iz gradskog budžeta, jer je 14.000 penzionera u Bijeljini to zaslužilo. 

Pantelić smatra da bi lokalna vlast morala da izdvoji najmanje 30.000 KM za pomoć penzionerima, odnosno Udruženju penzionera koje okuplja 10.500 članova. 

"Ovaj novac koristi se samo za najteže situacije, za pomoć penzionerima sa najmanjim primanjima koji su na dijalizi, koji boluju od raka ili su nepokretni, kao i za slučaj neophodnih operacija", kaže on. 

Prema Pantelićevim riječima, više od 2.300 penzionera u gradu prima penziju do 200 KM, oko 3.600 penzionera prima mjesečno do 300 KM, isto toliko ima penziju do 400 KM, dok penziju do 500 KM prima oko 2.300 penzionera u Bijeljini. 

On navodi i dobre, ali malobrojne primjere, da jedan penzioner u Bijeljini ima penziju veću od 1.500 KM, jedan mjesečno prima 1.500 KM, a penziju oko 1.000 KM ima 46 penzionera u gradu. 

Pantelić kaže da ovi podaci pokazuju loše socijalno stanje penzionera u Bijeljini i ocjenjuje da to treba da uvaži gradska vlast i da pomogne svojim najstarijim sugrađanima. 

Prema njegovim riječima, godišnje u Bijeljini umire od 350 do 400 penzionera, pa je samo za isplatu po 100 KM posmrtnine porodici neophodno obezbijediti oko 35.000 KM. 

"Zbog sve većih potreba najstarijih građana povećali smo članarinu u Udruženju penzionera sa jedne na dvije marke, a povećaćemo i posmrtninu za porodicu na 150 KM", najavio je Pantelić. 

On ističe da je gradsko Udruženje penzionera osiguralo ove godine i popust na lijekove od pet odsto u pet objekata gradske apoteke "Zdravlje", koji penzioner ostvaruje uz ličnu kartu i posljednji ček od penzije. 

Pantelić kaže da Udruženje penzionera u Bijeljini ima svoje prostorije i klub u centru grada, gdje se najstariji sugrađani druže uz kafu i čaj koji koštaju pola marke.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )