FOTO: null

Na svim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu 22. juna je prijem dokumenata za drugi upisni rok i na većini smjerova ostalo je nepopunjeno više stotina mjesta. Profesori ocjenjuju da se većina brucoša radije opredjeljuje za studiranje u inostranstv

Generalno, nikada lošiji upis nije bio nego ove godine. To je karakteristika za sve fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ocjenjuje dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini prof. dr Miladin Jovičić, gdje je od 140 planiranih, za drugi upisni rok ostalo 70 slobodnih mjesta. Jovičić smatra da oim toga što je smanjen broj djece, nije stvorena poslovna klima u Republici Srpskoj da mladi imaju viziju da će kada završe fakultet naći posao. Sad im je fakultet došao samo kao odgađanje problema zaposlenja.

"Svaki treći student koji dođe da se upiše pita kako je otići u Austriju, Njemačku da tamo studiraju, a to je siguran znak da nema perspektive ovdje. Mi smo sada pri dnu ljestvice u Evropi. U BiH samo 24 odsto srednjoškolaca upisuje fakultet", ističe Jovičić.

Iako je evidentno da je veliki broj ekonomista na Birou za zapošljavanje, prof. Jovičić ukazuje da su ekonomisti u odnosu na ostala zanimanja mnogo lakše dolazili do posla. Međutim, dodatni problem je i taj što nisu utvrđeni kriterijumi kvaliteta nastave na fakultetima.

"Samo na području Bijeljine imate 14 fakulteta sa ekonomskim smjerom, da li je to potrebno? Kakav je tu kvalitet, tu Bog sami zna. Ne postoji mjerilo kvaliteta", smatra Jovičić.

I na Poljoprivrednom fakultetu Odjeljenja u Bijeljini ostalo je 51 slobodno mjesto za upis, što je pola od predviđene kvote. Prof. dr Goran Perković kaže da su ipak zadovoljni, jer ističe da nije bitan kvantitet, već je bitno dobiti kvalitetnog agronoma.

"Ono što posebno moram istaći je da na Birou za zapošljavanje postoji minimalan broj nezaposlenih agronoma, većina ih se zaposli u struci, čak su pojedini dobili posao u Austriji i Njemačkoj", rekao je Perković.

I dok se bilježi pad upisa studenata na većini fakulteta u Republici Srpskoj, jedini pozitivan primjer su Medicinski i Eletrotehnički fakultet gdje je primjetno veće interesovanje, ne zbog povećanja posla u ovoj struci u Srpskoj, već prije svega što mladima te profesije otvaraju vrata za odlazak u inostranstvo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )