FOTO: srpskainfo.com

Učenik sedmog razreda Druge osnovne škole u Brčkom, koji je danas ujutru skočio sa drugog sprata zgrade ove obrazovne ustanove, van je životne opasnosti, a najvjerovatniji razlozi zbog kojih se odlučio na ovaj nepromišljeni potez su porodični problemi i razni pritisci.

Rekao je ovo danas Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta, koji je istakao da se radi o odličnom đaku, te da nije problematičnog ponašanja.

To se dogodilo nekoliko minuta prije početka nastave i u tom trenutku bilo je prisutno još djece. Taj učenik je pri padu slomio ruku.

"Učenik je van životne opasnosti i ima lakše povrede, a utvrdit će se odgovornost svih aktera školskog sistema. Prema nezvaničnim informacijama, učenik je samovoljno skočio zbog porodičnih problema i pritisaka koje je osjećao", kaže Osmanović.

On je naveo da je ovo pokazatelj da obrazovne institucije, ali i roditelji treba više da sarađuju i više da se bave odgojnim radom, a komunikacija između stručnih timova svih škola, razrednih starješina, roditelja i učenika mora se podići na viši nivo.

Osmanović apeluje na roditelje da koliko god mogu kontrolišu društvene mreže i da obrate pažnju s kim njihova djeca komuniciraju i s kim se druže.

"Očekivanja uspjeha od učenika treba da budu u nekom realnom odnosu i mogućnostima. Često se djeci, učenicima, postavljaju veći zahtjevi, što im stvara određeni pritisak i oni, nažalost, mogu reagovati, kao što se to desilo u ovom slučaju", kaže Osmanović.

Nakon današnje posjete ovoj školi on je rekao da je direktorima i psiholozima naređeno da se održi sastanak i krene u akciju komunikacije sa roditeljima, kako bi se ovakvi slučajevi spriječili.

"Nije se moglo pretpostaviti da će se ovo desiti jer je treći dan škole. Vjerovatno se nikad neće moći 100 odsto determinisati svaki problem, ali razrednik mora da zna kakve probleme ima učenik i u porodici, i u školi. To dobar razrednik treba i može da zna, kako bi se u saradnji sa školskim timom, psihologom i pedagogom prevenirale nemile situacije", rekao je Osmanović.

Mario Babić, direktor Druge osnovne škole u Brčkom, rekao nam je da nije u mogućnosti da kaže bilo šta o ovom slučaju.

Halid Emkić, šef Operativno-komunikacijskog centra u Policiji Brčko distrikta, kaže da s obzirom na to da se radi o maloljetniku policija ne može iznositi bilo kakve informacije o ovom događaju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )