FOTO: pozorje.org.rs

Direktor pozorišnog festivala "Sterijino pozorje" u Novom Sadu Miroslav Miki Radonjić smatra da je osnivanje Gradskog pozorišta "Semberija" - herojski podvig.

"Sterijino pozorje" nedavno je obilježilo 65 godina postojanja, a u međuvremenu je izraslo u jednu od najznačajnijih teatarskih institucija u nekadašnjoj Јugoslaviji i Srbiji.
 
Radonjić podsjeća za Srnu da je "Sterijino pozorje" osnovano 1956. godine povodom dva jubileja - 150 godina od rođenja i vijeka od smrti rodonačelnika srpske komediografije Јovana Sterije Popovića.
 
- Raspadom SFRЈ 1992. godine bio je doveden u pitanje opstanak "Pozorja", ali je, zahvaljujući mudrosti i vizionarstvu tadašnjih dramskih i pozorišnih umjetnika, ipak sačuvano - ističe on.
 
Radonjić napominje da je "Sterijino pozorje" i dalje najcjenjeniji festival u regionu, a sa svojim brojnim drugim aktivnostima ostalo je jedna od važnih institucija kulture na ovim prostorima.
 
- Bogata međunarodna saradnja i internacionalni programi pozicionirali su našu kuću i u širim evropskim okvirima. Kada je riječ o srpskom pozorištu u cjelini i domaćoj dramskoj književnosti, posmatrano u evropskom kontekstu, može se bez ikakve sumnje zaključiti da su relevantni i zapaženi, a da je bitnu ulogu u tome imalo i "Pozorje" - ističe direktor "Sterijinog pozorja".
 
On ocjenjuje da je pozorišna umjetnost jedna od esencijalnih tekovina ljudske civilizacije.
 
- Za pozorište se često kaže da je najkompleksnija tvorevina jer u sebi spaja najrazličitije forme i oblike umjetničkog izražavanja. Često je ono bivalo svojevrsna savjest društva, kritikujući patološke pojave vremena i prostora u kojem egzistira. Stoga je njegova društvena uloga neupitna - napominje Radonjić.
 
Pandemija virusa korona poremetila je savremeno društvo do te mjere da su svi postali svjesni koliko je svijet krhka tvorevina, navodi Radonjić i ukazuje na činjenicu da to nije zaobišlo ni pozorišnu umjetnost, koja ne postoji bez neposredne interakcije između glumca na sceni i gledaoca u publici.
 
- Onlajn format samo je svjedočanstvo o tome da neke predstave postoje i čekaju trenutak ponovnog susreta sa gledaocima. Ali, to više nije pozorište i nikada neće ni biti. Zato je važno da, uprkos svemu, teatar živi u svom izvornom obliku - ističe Radonjić za Srnu.
 
Direktor "Sterijinog pozorja" smatra da je osnivanje pozorišta u Bijeljini - Gradskog pozorišta "Semberija" - herojski podvig, pogotovo jer je riječ o relativno maloj sredini.
 
- Kultura i umjetnost su temelji na kojima počivaju društva i ljudske zajednice i bez njih čovjek nije istinsko ljudsko biće niti je život potpun - smatra on.
 
Miroslav Miki Radonjić vjeruje da će Gradsko pozorište "Semberija" uskoro izrasti u važnu instituciju kulture u cijeloj regiji.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )