FOTO: null

Sarajevo - Odluka ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića o imenovanju vršilaca dužnosti 54 člana upravnih i nadzornih odbora u sedam kantonalnih institucija kulture je poništena jer je donesena neovlašćeno i bez saglasnosti Savjeta ministara BiH.

Rješenje je poništilo Žalbeno vijeće pri Savjetu ministara BiH. Žalbeno vijeće je usvojilo žalbu koju su na Osmanovićevu odluku uložila trojica ministara i jedan zamjenik ministra iz RS u Savjetu ministara - Mirko Šarović, Dragan Mektić, Igor Crnadak i Đorđe Milićević.

Osmanović je sa istim institucijama potpisao i memorandum o saradnji kojim se obavezao da će Ministarstvo civilnih poslova od 2016. do 2018. godine obezbjeđivati po 2,19 miliona KM za njihovo finansiranje. Taj dokument nije, međutim, dobio podršku Savjeta ministara. Osmanović je 4. novembra prošle godine imenovao vršioce dužnosti članova upravnih i nadzornih odbora.

Žalbeno vijeće je poništilo rješenje Ministarstva civilnih poslova i predmet dostavilo Savjetu ministara BiH kao nadležnom organu na rješavanje. U obrazloženju odluke Žalbenog vijeća navedeno je da je Savjet ministara u julu prošle godine razmatrao informaciju o ustanovama kulture od značaja za BiH koju je dostavilo Ministarstvo civilnih poslova.

- Savjet ministara je na toj sjednici dao saglasnost Ministarstvu civilnih poslova da u saradnji sa institucijama BiH, entitetskim i kantonalnim ministarstvima iz oblasti kulture i drugim zainteresovanim javno-pravnim subjektima u BiH pripremi prijedlog sistematskog i cjelovitog rješenja za ustanove kulture od opšteg značaja za BiH. Ministarstvo nije postupilo na osnovu tog zaključka Savjeta ministara iako su po Zakonu o Savjetu ministara organi i druga tijela vlasti dužni da se u potpunosti pridržavaju odluka Savjeta ministara - navelo je Žalbeno vijeće.

Istaknuto je da se prijedlog Ministarstva civilnih poslova o imenovanju članova odbora morao naći na sjednici Savjeta ministara kako bi bio razmatran i eventualno usvojen.

- Ministarstvo nema mandat za donošenje konačnog rješenja u konkretnoj upravnoj stvari, odnosno za to legitimitet ima Savjet ministara BiH - zaključilo je Žalbeno vijeće.

O žalbi ministara i zamjenika ministra iz RS izjasnilo se i Ministarstvo civilnih poslova koje je ustvrdilo da je ona neosnovana.

Zamjenik ministra civilnih poslova Đorđe Milićević rekao je za "Glas Srpske" da drugačiju odluku Žalbenog vijeća nije ni očekivao.

- Namjera nam je bila da spriječimo da određeni broj institucija kulture sa sjedištem u Sarajevu dobije status državnih institucija kulture. Ne postoji nijedan pravni osnov koji omogućava Ministarstvu civilnih poslova da imenuje članove upravnih i nadzornih odbora institucija kulture koje su po Ustavu i propisima u isključivoj nadležnosti FBiH, odnosno Kantona Sarajevo. Rješenjem Žalbenog vijeća Ministarstvo civilnih poslova i Savjet ministara se vraćaju u ustavne i zakonske okvire - rekao je Milićević i dodao da je neophodna veća podrška kulturi u cijeloj BiH, ali bez redefinisanja njihovog pravnog statusa.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović naglasio je da se pokazalo da su bili u pravu.

- Institucije koje su od interesa za BiH mogu biti proglašene takvim samo zakonom, a ne bilo kakvim memorandumom. Žao mi je institucija kulture, ali jednostavno je neophodno da bude sprovedena neka druga procedura. Članovi Žalbenog vijeća su procijenili da ono što je rađeno nije urađeno u skladu sa zakonodavstvom BiH - konstatovao je Šarović.

Osmanović juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Konačno rješenje

U Žalbenom vijeću ističu da je ovo rješenje konačno i da protiv njega nije dopuštena žalba, ali da je moguće pokrenuti tužbu u Sudu BiH. Vijeće je odluku donijelo većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje Nedžada Selmana.

Institucije kulture u kojima je obavljeno nezakonito imenovanje

Kinoteka BiH

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Istorijski muzej BiH

Zemaljski muzej BiH

Umjetnička galerija BiH

Biblioteka za slijepe i slabovide osobe BiH

Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )