FOTO: null

U Sudu BiH danas je izrečena prvostepena oslobađajuća presuda Goranu Sariću, koji je bio osumnjičen za zločin u Srebrenici.

Goran Sarić je danas pred Sudom BiH oslobođen po sve tri tačke optužnice, te mu se presudom ukidaju mjere zabrane putovanja.

“Iz provedenih dokaza Sud nije mogao van razumne sumnje utvrditi da je optuženi znao za genocidnu namjeru glavnih izvršilaca”, rekao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća, prenosi BIRN.

Tužilaštvo BiH ima pravo žalbe.

U optužnici je, između ostalog, bilo navedeno da je Sarić u svojstvu komandanta Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske počinio zločin nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici. 

Sud BiH potvrdio je 9. septembra 2013. godine optužnicu protiv Sarića, a na ročištu za izjašnjenje o krivici održanom 18. oktobra 2013. godine, Sarić se izjasnio da nije kriv. 

Glavni pretres u ovom predmetu počeo je 19. novembra 2013. godine. 

U novembru 2014. godine Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Sarića optužbi za zločine počinjene 1992. godine u sarajevskom naselju Nahorevo. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )