FOTO: null

Sarajevo - Osam potencijalnih ruta autoputa Sarajevo - Beograd predloženo je sa više adresa u BiH, a neke od njih mogle bi dobiti veće šanse nakon sastanka s investitorom iz Turske.

Prijedloge ruta dostavila su ministarstva i javna preduzeća u RS i FBiH koja su nadležna za putnu infrastrukturu. Taj projekat bio je glavna tema jučerašnjeg sastanka ministra saobraćaja i veza RS Neđe Trninića i ministra komunikacija i transporta BiH Ismira Juska, koji su istakli da je autoput izuzetno važan i za BiH i za Srbiju. Trninić je rekao da je bilo riječi o nekoliko varijanti, ali da još nije sazrela situacija da o njima iznose detalje.

- Najbliža je ruta tri, a to je veza između Sarajeva i Vardišta i dalje povezivanje sa koridorom 10 i 11 kroz Srbiju. O drugim detaljima još je rano da govorimo - rekao je Trninić.

Naglasivši da postoje dva različita projekta koja unose zabunu, Trninić je pojasnio da Srpska u prostornom planu ima brzu cestu od Bijeljine preko Zvornika, Milića, Sokoca i vezu sa pomenutom rutom tri i koja ide prema Trebinju.

- Sasvim drugi projekat je koji ide od Beograda koridorom 11 do Užica, Vardišta i preko Višegrada. Odatle postoje dvije varijante o čemu će se još razgovarati. Jedna je veza od Sarajeva, preko Pala, Sokoca, Rogatice i Višegrada, a druga bi išla preko Mesića, Goražda i dalje. Obje ove varijante su trenutno ravnopravne i kada budu ispunjeni uslovi da se o tome razgovara, razgovaraćemo - istakao je Trninić.

On je dodao da je stav RS da zastupa varijante iz svojih strateških dokumenata - Prostornog plana i Strategije transporta RS.

- Nije tu, međutim, ništa zakovano i može biti odstupanja. Kada dođemo do razgovora, moguće je da se eventualno neke stvari i promijene - dodao je Trninić.

RS zahtijeva da bude maksimalno uključena u cijeli projekat, a Trninić je istakao da je sastanak sa Juskom održan u sklopu pripreme susreta Juska i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović sa turskim ministrom za ekonomske odnose. Trninić je rekao da će o ovom projektu razgovarati i na sastanku vlada RS i FBiH zakazanom za 9. mart.

Jusko je rekao da su na stolu bili svi prijedlozi i da je važno da dobiju informaciju koliko je turski investitor spreman da uloži novca u ovaj projekat.

- Nismo se konkretno bavili nijednim prijedlogom, niti smo neki favorizovali. Moramo voditi računa i o planu Srbije i da se mi konektujemo na tu rutu. U najskorije vrijeme biće organizovan sastanak sa turskim investitorom da bismo definitivno znali šta nudi. Već na tom sastanku imaćemo mnogo preciznije definisane i rute - kaže Jusko.

Sastanku nije prisustvovao ministar saobraćaja FBiH, a Jusko je istakao da je bio red da pošalju bar predstavnika.

Vučić: Mirovni projekat

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je autoput Sarajevo - Beograd mirovni projekat koji je mnogo više od autoputa i od povezivanja.

- Za nas su strašno važni odnosi između Srba i Bošnjaka, tu treba da ulažemo mnogo strpljenja i prećutkivanja i da branimo naše međusobne odnose. Zbog toga sam i predložio izgradnju autoputa koji bi povezao muslimane iz Sandžaka i Sarajeva i srpsku Hercegovinu i celu istočnu Bosnu sa centralnom Srbijom - rekao je Vučić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )