FOTO: AgroSavjet

Predstavljamo vam listu osam namirnica koje profesionalni kuvari nikada ne stavljaju u frižider! Pravite li vi tu grešku?

1. Kečap

“Ako je kečap bio u frižideru, ja uvek probam da li se promjenio ukus. On ima svoje prirodne kiseline zbog kojih bez problema može da stoji u kuhinjskom elementu. Ako ga ne koristite često, najbolja opcija jeste da ga stavite u frižider, ali morate da znate da će se ukus promjeniti“, otkriva kuvar Majkl Šulson

2. Mocarela

“Ona će u frižideru postati veoma tvrda i izgubiće svoju predivnu strukturu i ukus”, tvrdi glavna kuvarica u jednom poznatom restoranu Melisa O’Donel.

3. Jaja

“Moja majka nikad u frižider nije stavljala jaja, a ja sam primjetila da ona imaju čudan, ustajali ukus. Kod kuće ih držim na policama ali maksimalno nedelju dana nakon kupovine”, smatra Majkl Beltran, kuvar i vlasnik restorana.

4. Koštunjavo voće

“Sezona koštunjavog voća poput breskvi, šljiva, nektarina i marelica traje jako kratko, kada se beru i šalju u prodavnice. Najbolje ih je jesti kad su svježe, a ako se stave u frižider, postaće mekane. Možete ih čuvati u frižideru ako od njih planirate da napravite kolač ili kompot. Možete ih staviti u ​​zamrziva​č samo u komadima, kao dio deserta, nikako cijelu voćku”, savetuje kuvar i voditelj Džet Tila.

5. Majonez

“To se odnosi samo na one kupljene, a ne na domaći proizvod. Kiseline u majonezu usporavaju razvoj bakterija pa hlađenje nije potrebno. Majonez je mnogo bogatijeg ukusa ako se skladišti na sobnoj temperaturi”, smatra Rasti Bovers, vlasnik restorana.

6. Paradajz

Njiega nikada ne stavljate u frižider. Na sobnoj temperaturi će sazrjevati tokom čega će se svi sokovi pomješati i ravnomjerno rasporediti. Ako ga čuvate u frižideru, ukus neće biti ni približno savršen a sam paradajz će postati tvrd”, savetuje kuvar Džejson Bergeron.

7. Puter

“Ima li išta na ovom sv​ijetu napornije od razmazivanja tvrdog putera po hlebu?! Ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, uvjek vam je pri ruci i spreman za korišćenje”, kaže Biran Landri, kuvar i vlasnik restorana.

8. Čokolada

“Mnogo je onih koji čokoladu drže u frižideru jer vjeruju da će tako duže trajati. Ali događa se upravo suprotno – uništava se tekstura, aroma i ukus ove savršene poslastice”, zaključuje kuvar Dijego Oka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )