FOTO: null

Odbojka će 29. februara biti igrana širom BiH, ali i Evope, i to u okviru projekta “Jedan dan više za odbojku”, koji je pokrenula Evropska odbojkaška konfederacije (CEV). Utakmice će biti igrane u klubovima, školama... i to na dan koji imamo samo u prestu

"To je akcija koju je pokreno CEV na inicijativu Odbojkaškog saveza Srbije i smisao akcije je popularizacija odbojke u Evropi. OS BiH je u saradnji s OS FBiH i OS RS pokrenuo aktivnosti da se odbojkaške utakmice 29. februara igraju na što više lokacija, u klubovima, osnovnim i srednjim školama, praktično gdje god je to moguće", rekao je Milutin Popović, predsjednik Odbojkaškog saveza BiH. 

Pravo učešća imaju sve osobe bez obzira na pol i uzrast. Manifestacija ima namjeru da pokaže da je odbojka sport namijenjen za sve, bez obzira na fizičke sposobnosti, tehničke vještine i poznavanje odbojke. Prijave za organizatora utakmica primaju se do 26. februara, a Popović ističe da je interesovanje veliko i da će u većim mjestima biti odrigrano i po dvadesetak mečeva. 

Na osnovu uvida u izvještaje organizatora, OS BiH će formirati rang-listu organizatora na osnovu broja učesnika, načina i kvaliteta organizacije i nagraditi tri nabolja iz svakog entitetskog saveza. Prvoplasirani će dobiti 10 Mikasa SKV5 kids lopti, drugoplasirani pet lopti, a trećeplasirani tri odbojkaške mreže. 

"Mi imamo dobar razlog da podržimo akciju, jer imamo veliku podršku CEV-a, zahvaljujući čijim projektima su naši klubovi dobili opremu, ali podrška je stizala i na razne druge načine", istakao je Popović. Odbojka je u BiH sve popularnija, broj klubova se povećava, a sada ih ima 120. Popović ističe da je veliki interes za ovaj sport, da je organizacija solidna i da se klubovi hrabro bore da uspiju i opstanu, ali da bi kvalitet mogao da bude bolji. 

"Nemamo nivo kvaliteta kakav bismo željeli, ali bez podrške iz budžeta BiH, koja je gotovo nikakva sportskim savezima ili minorna, bez više sredstava od entiteta i lokalnih zajednica, nema poboljšanja kvaliteta. Svjesni smo da je situacija u društvu veoma teška i da nije jedini uslov novac. Potrebna je i dobra organizacija, ali novac je preduslov, a taj segment je kod nas daleko od normalnog", rekao je Popović i dodao: 

"OS BiH je za redovne aktivnosti iz budžeta za pet godina dobio 52.000 evra, a OS Crne Gore samo prošle godine 150.000 evra. Sa desetak hiljada evra godišnje ne možete da ulazite u projekte, posebno zato što se dešava da, i ako dobijete novac, da ga dobijete u novembru." Ono što raduje jeste da je stručni kadar sve bolji. 

Popović naglašava da se mladi ljudi edukuju i dodaje: "Prošle godine smo prvi put poslije 25 godina imali seminare u Trebinju i Odžaku, koji su trajali sedam dana i na kojima je bilo po 40 trenera. S njima su radili vrhunski stručnjaci s licencom eksperta Svjetske odbojkaške federacije. Nastojimo da kroz edukaciju ulažemo koliko god možemo u unapređenje stručnog rada." 

2016. 120 klubova u BiH
1990. 58 klubova u BiH 


EP u Laktašima za primjer


BiH je bila uspješan organizator niza takmičenja, a ove godine će biti domaćin Balkanijade. 

"Možda zvuči neskromno, ali Evropsko prvenstvo za kadete u Laktašima je dosad najbolje organizovano kadetsko EP i standard organizacije smo podigli na nivo seniorskih takmičenja. 

To takmičenje je imalo veliki odjek u CEV-u. Takođe, uspješno smo organizovali takmičenja u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli, a ove godine će Bijeljina biti domaćin Balkanskog juniorskog prvenstva za žene. Sva ta takmičenja nisu sama sebi cilj, to je sve u funkciji popularizacije odbojke", rekao je Milutin Popović, predsjednik OS BiH.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )