FOTO: null

Arsenal ručnih raketnih bacača, automatskih pušaka i bombi koje je policija RS zaplijenila u pretresu sedam lokacija na području Laktaša i Gradiške trebalo je da bude prodat pripadnicima islamističke organizacije Muslimansko bratstvo u Švedskoj sa krajnji

Sagovornik "Glasa Srpske" iz Uprave MUP-a RS za borbu protiv terorizma i ekstremizma kazao je da traje potraga za još dvije osobe koje su zajedno sa petoricom uhapšenih osumnjičeni za prodaju oružja bosansko-švedskoj mreži Muslimanskog bratstva koje ne pita za novac kako bi se domogli naoružanja.

- Dan prije dolaska direktora CIA Džona Brenana u Sarajevo, 21. aprila, sprovedena je velika policijska akcija u kojoj je učestvovao ogroman broj policajaca. Tada je na granici BiH zaplijenjena velika količina naoružanja. Od tada su iz Švedske praćeni tragovi švercera oružja, što je rezultovalo ovom akcijom sprovedenom 12. maja - kaže naš izvor.

Istakao je da su od bezbjednosnih službi Švedske dobili informaciju da je više od deset terorista Islamske države ušlo u tu skandinavsku zemlju među izbjeglicama koje su se kretale balkanskom rutom i da pripremaju terorističke napade u Stokholmu.

- Oružje je trebalo biti prodato njima. Trag je praćen iz Švedske, a prodavci su uhapšeni ovdje. Između BiH i Švedske postoji sporazum o dvojnom državljanstvu, što su teroristi i pripadnici Muslimanskog bratstva, koje je izuzetno jako u BiH, zloupotrijebili za šverc naoružanja - rekao je izvor "Glasa" i dodao da je oružje iz BiH i ranije prodavano na crnom tržištu i da je dio završavao u rukama kriminalaca u Švedskoj.

Uprava MUP-a RS za borbu protiv terorizma i ekstremizma u saradnji sa policijom Švedske i po nalogu Tužilaštva BiH sprovela je 12. maja akciju "Volf" u kojoj je uhapsila pet osoba i zaplijenila veću količinu oružja i municije na području Laktaša i Gradiške. U akciji "Volf" uhapšeni su Zoran Rapić (57), Srđan Rapić (22), Zoran Kresojević (45) i Mladen Karan (31) iz Gradiške te S. S. (38) iz Ljubljane s prebivalištem u Gradišci. Iz MUP-a RS saopšteno je da je jedna osoba koja se povezuje sa osumnjičenima uhapšena u Švedskoj. Petorica uhapšenih priznali su na saslušanju u Tužilaštvu BiH da su nabavili oružje koje su planirali da prodaju u Švedsku.

Bektaševićeva grupa

U Grčkoj je u januaru prilikom pokušaja priključenja Islamskoj državi uhapšen državljanin Švedske Mirsad Bektašević, koji je ranije u BiH osuđen zbog planiranja terorističkih napada.

Bektašević, koji u Švedskoj živi od 1994. godine, osuđen je 2007. godine u Sudu BiH zajedno sa Abdulkadirom Cesurom i Bajrom Ikanovićem. Bektašević i Cesur su, prema presudi, doputovali 14. oktobra 2005. godine u Sarajevo u namjeri da na području BiH i drugih evropskih država počine terorističke napade. Cilj im je bio da prisile BiH i druge zemlje da povuku svoje vojnike iz Avganistana. Ikanović im je tada nabavio oko 20 kilograma eksploziva.


Presječeni kanali šverca oružja u Švedsku

- mart 2015. godine - zajedno sa policijom Švedske sprovedena akcija "Trzaj", uhapšeno sedam osoba zbog šverca oružja u Švedsku i Sloveniju

- januar 2014. godine - sprovedena akcija "Ptica", policija u Švedskoj uhapsila dva muškarca i ženu zbog krijumčarenja oružja iz BiH. Policija RS uhapsila pet osumnjičenih

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )