FOTO: glassrpske

Kadrovska nepopunjenost, nedostatak materijalnih sredstava za boravak profesionalnih vojnih lica i sveukupno loši uslovi neki su od pokazatelja zabrinjavajućeg stanja u Oružanim snagama BiH, navedeno je u izvještaju parlamentarnog vojnog povjerenika Boška Šiljegovića za prošlu godinu.

U izvještaju, koji će biti razmatran na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u ponedjeljak, 20. marta, navedeno je da su neki od nedostataka i nedovoljno ulaganje u unapređenje infrastrukture, nedovoljni resursi u pogledu hrane, uniformi, kancelarijskog materijala.
 
Oružanim snagama BiH nedostaje 1.215 profesionalnih vojnih lica, od kojih 222 oficira, 178 podoficira i 815 vojnika, ističe se u izvještaju vojnog povjerenika i konstatuje evidentan pad broja žena u oficirskim i podoficirskim činovima.
 
Šiljegović je tokom 2022. godine boravio u kasarnama Oružanih snaga kako bi utvrdio stanje na terenu poslije ukidanja zabrana uzrokovanih pandemijom virusa korona.
 
U kasarni "Butile", gdje se nalaze Glavna logistička baza - Komanda logistike, Komande za podršku Oružanih snaga BiH, Šiljegović je u izvještaju kao teškoće navode odvodne kanale pri čemu se evidentira pojava fekalija od vremena izgradnje auto-puta, nedostatak posebne lične formacije za strateška i perspektivna skladišta, te nedostatak ljudstva.
 
U izvještaju je navedeno da je pohvalno da je bezbjednost na lokaciji, uprkos teškoćama, na visokom nivou i da se svi procesi operacija i obuka profesionalno izvršavaju. Isaknuto je da je popunjenost jedinice iznosila 87.30 odsto.
 
Kada je riječ o kasarni "Rajlovac" u Sarajevu, konstatovani su kalendarska i tehnološka zastarjelost helikoptera, nizak stepen operativnosti helikoptera svih platformi, kašnjenje u realizaciji plana nabavki, kao i da su tu trenutno upražnjena čak 182 formacijska mjesta.
 
Šiljegović je kasarnama u Travniku i Pazariću, u okviru kojih su Komanda za obuku i doktrinu, Centar za osnovnu obuku i Komande za podršku, zabilježio da je nepopunjeno 150 mjesta i da je evidentiran nedostatak hrane i opreme. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )