FOTO: null

Beograd - Riješeni da zaborave na sve ružno što se desilo u protekla tri ciklusa, reprezentativci Srbije večeras počinju put ka Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, a prvi protivnik u grupi D je Republika Irska (20.45 časova, stadion "Rajko Mitić").

Odavno u taboru "orlova", ali i oko reprezentacije i u javnosti, nije vladalo vedro raspoloženje. Nekako su svi uvjereni da su posrtanja, loša igra i atmosfera, bolni porazi i tek poneki bljesak iza najboljih fudbalera Srbije. Svi se nadaju odličnim partijama u kontinuitetu i konačnom odlasku na veliko takmičenje poslije osam godina i plasmana na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku 2010. godine. Od tada se desilo mnogo stvari koje što prije treba da se zaborave. Odlazak Antića bio je znak za strmoglavi pad jedne od najboljih evropskih selekcija kojoj je prognozirana svijetla budućnost. Redali su se selektori, mijenjale koncepcije, igrači dolazili i odlazili kao na traci, ali su plasmani na velika takmičenja izostali. Računajući Radovana Ćurčića, koji je u dva navrata sjedio na klupi, sadašnji selektor Slavoljub Muslin je sedmi koji je dobio priliku i od kojeg se očekuje da vrati "orlove" na pravi kolosjek. Dvije pobjede protiv Kipra i Izraela, te remi sa Rusijom nagovijestili su napredak, ali sada dolazi ono pravo gdje ne smije da bude grešaka. Irci nisu nimalo naivna reprezentacija, iako više u timu nemaju nijednu veliku zvijezdu. Prije nekoliko dana oprostio se dugogodišnji predvodnik ovog tima Robi Kin, pa se očekuje da Šejn Long i Robi Brejdi budu prvi među jednakim u idućem periodu.

- Imamo pred sobom jakog protivnika, veoma borbenog. Međutim, optimista sam kada vidim kakve igrače imam na raspolaganju. Na svakoj utakmici u grupi ići ćemo na tri boda. Nema euforije sa naše strane, samo želja da napravimo uspeh. Nemam tremu - rekao je Muslin.

Osim suspendovanih Nemanje Matića i Aleksandra Kolarova koji će propustiti tri odnosno jedan meč, Muslin može računati na sve raspoložive snage.

- Vrlo sam srećan šta sam video od igrača otkad sam selektor. Atmosfera je odlična, vidi se zajedništvo, što govori da su sa nama i suspendovani Matić i Kolarov. Zbog obaveza u klubovima moraju danas da se vrate u Englesku, ali će biti sa nama - rekao je Muslin.

Put do Mundijala iz Evrope biće mnogo teži od odlaska na Evropsko prvenstvo. Od 54 reprezentacije svrstanih u devet grupa u Rusiju će samo 13 selekcija, plus domaćin koji ne učestvuje u kvalifikacijama. To znači da će direktan plasman obezbijediti samo pobjednici grupa, plus četiri drugoplasirana tima poslije baraža. Interesantno, ni u doigravanje se neće plasirati sve drugoplasirane reprezentacije, jer će izvisiti najslabija. Ipak, Srbija kao i u dosadašnjim kvalifikacijma, gledajući pojedinačni kvalitet, ima čemu da se nada u konkurenciji Velsa, Austrije, Moldavije, Gruzije i već pomenutih Iraca. Kapiten Branislav Ivanović veliki je optimista.

- To kažem zbog sastava grupe i sistema takmičenja. Put je dug i težak, ali najbitnije je na pravi način da startujemo. Selektor nam je usadio u glavu da možemo da napravimo uspeh. Najveće razočaranje je period kada ne učestvujete na velikim takmičenjima, da se borite i pokažete koliko znate. Mi smo najveći krivci, ali neke stvari i dešavanja nisu zavisile od nas - rekao je Ivanović.

Osokoljeni dobrim igrama na Evropskom prvenstvu na kojem su ispali u osmini finala, fudbaleri Republike Irske vjeruju u nastavak serije dobrih rezultata.

- Totalno smo fokusirani na Srbiju i svjesni značaja tog meča. Očekuje nas velika utakmica, neophodna je maksimalna koncentracija od prvog minuta i samo tako možemo uspješno da startujemo. Samouvjereni smo poslije odličnog Evropskog prvenstva - rekao je fudbaler Derbi Kauntija Sajrus Kristi.

Kasai na centru

Mađar Viktor Kasai sudiće premijerni meč Srbiji i Republici Irskoj. Interesantno, on je već dijelio pravdu ovim reprezentacijama i to na prijateljskom meču 2014. godine. Tada su "orlovi" slavili sa 2:1. Kasai je jedan od najboljih sudija na svijetu, a na nedavno završenom EP u Francuskoj sudio je na tri meča. Kasaiju će pomagati zemljaci Vencel Tot i Đerđi Ring.

Poznati uz "orlove"

Čelnici FS Srbije pokrenuli su akciju kako bi tribine stadiona" Rajko Mitić" bile što punije, a fudbaleri imali podršku. U tome im je pomogao olimpijski šampion Davor Štefanek, trener Crvene zvezde Miodrag Božović, kao i poznati glumac Dragan Bjelogrlić.

- Bez publike ne možemo ništa, kad vidimo kakvu podršku ima Crvena zvezda, ali i rivali iz naše grupe, verujem da ćemo takvu imati i mi. Neophodna nam je podrška - rekao je Muslin.

Parovi

Prvih devet kvalifikacionih mečeva odigrano je sinoć, a danas i sutra pored utakmice Srbije i R. Irske na programu je još 17 utakmica. Rivali "orlova" Vels i Moldavija odmjeriće snage večeras od 20.45 časova. Večeras još igraju: Gruzija - Austrija (18 časova), a od 20.45 sastaju se: Albanija - Makedonija,  Finska - Kosovo, Hrvatska - Turska, Izrael - Italija, Španija - Lihtenštajn, Ukrajina - Island.

Grujić i Živković "orlići"

Selektor Slavoljub Muslin odlučio je da Marka Grujića i Andriju Živkovića prekomanduje u mladu selekciju koju sutra takođe očekuje meč protiv vršnjaka iz Republike Irske. Grujić je igrao za "orliće" i protiv Italije (1:1), a Živković je taj duel propustio zbog povrede. Srbija se nalazi na trećem mjestu kvalifikacione grupe sa 14 bodova, jednim manje od Slovenije, ali i mečom manje, dok je prva Italija sa 20. Prvoplasirana selekcija direktno će na EP, a drugoplasirana u baraž.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )