FOTO: null

Na poziv SPC i naše dijaspore u Kanadi, Orkestar „Harmonika“ iz Ugljevika, gostuje u Vankuveru od 24. novembra do 4. decembra predstavljajući se tradicionalnom izvornom srpskom muzikom - čuvarom srpskog identiteta.

Pozitivnom atmosferom uz tradicionalnu srpsku muziku, započet je jedan u nizu planiranih koncerata, održan u crkvi Svetog Save u Vankuveru, u organizaciji  Uprave crkveno - školske opštine i Odbora za saradnju sa maticom.

U prepunoj crkvenoj dvorani, pred mnogobrojnom publikom, koja je bila oduševljena izvođenjem kompozicija orkestra „Harmonika“, mogli su se čuti komentari kako je ovo najbolji koncert do sada organizovan u ovom prostoru.

„Održavanjem “žive kulturne” baštine bilo gdje u svijetu, stvara se osjećaj identiteta, kontinuiteta i posebnosti koje čine jedan narod“, rekao je  predsjednik Crkvenog odbora u Vankuveru Janko Vujnović.

Muzika se i ovaj put pokazala kao spona između Srba u RS i Srba u dijaspori. 

„Drago nam je da smo po treći put gosti u Kanadi u kojoj nas naši sunarodnici uvijek dočekaju na najljepši mogući način, tako da se tokom boravka, uvijek osjećamo kao kod svoje kuće.Nadam se da ćemo planirnim koncertima u Kanadi opravdati ukazano povjerenje naših sunarodnika“, kaže vođa orkestra „Harmonika“ Slavko Nikolić.

Naredni koncert zakazan je za subotu 3. decembra u crkvi Sv. arhangela Mihaila, takođe, sa sjedištem u Vankuveru. 

Vrijeme boravka članova ovog orkestra, pored planiranih koncerata, biće ispunjeno brojnim interesantnim sadržajima. Među njima su planirane posjete kulturno – istorijskim spomenicima ovog kanadskog grada, kao i druženje sa vršnjacima iz kulturno – umjetničkih društava. 

Jedno od takvih druženja, bilo je i sinoćno druženje sa KUD- om „Vuk Karadžić“ iz Vankuvera sa kojim je dogovorena buduća saradnja koja će još čvršće povezati Srbe iz Ugljevika i Vankuvera.

Orkestar „Harmonika“ poznat je po brojnim održanim koncertima širom svijeta i prestižnim nagradama koje su osvajali na brojnim festivalima.

Kao posebno dragu izdvajaju onu koju su dobili nastupivši u Rusiji, u Jekaterinburg, na Međunarodnom festivalu, gdje su među 18 država osvojili  Gran pri kao apsolutni pobjednici. 

Među 12.000 prijavljenih na konkurs u Sočiju, članovi Orkestra „Harmonika“ nastupili su kao predstavnici Republike Srpske, gdje su sa još dvije ruske ekipe, odlukom međunarodnog žirija  bili pobjednici.  

Orkestar tada imao priliku i čast da ode i na Olimpijadu, gdje su imali  nastupe na Ruskoj nacionalnoj televiziji, putem koje ih je gledao milionski auditorijum. 

Nakon Sočija uslijedili su koncerti u Omanu, a nakon toga slijedi putovanje u Kanadu, u Vankuver i Viktoriju, gdje su bili  pozvani od kanadske Vlade da dođu na Međunarodni festival gdje su  od tri moguće nagrade osvojili su drugu i treću.

Poziv na gostovanje u Kanadi, treću godinom zaredom, samo je jedan od  dokaza kvaliteta i kontinuiteta rada ovog orkestra pred kojim je uspješna karijera i koji je pravi primjer kako se čuva srpska tradicija i kultura.

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )