FOTO: null

Najbliži srodnici Srba iz Srebrenice i Bratunca, koje su pripadnici Armije RBiH tokom posljednjeg rata na najbrutalniji način mučili i ubijali, pozdravili su podizanje optužnice protiv srebreničkog ratnog komandanta Nasera Orića zbog ubistva tri zarobljen

Za njih je, ipak,  neprihvatljivo da Orić odgovara samo za ratni zločin nad troje Srba i izrazili su očekivanje da će optužnica biti proširena te da će odgovarati svi oni koji su počinili zločin nad srpskim stanovništvom na području ovih opština u periodu od 1992. do 1995. godine.

- Zadovoljni smo što je pred pravosudnim organima BiH pokrenut postupak rasvjetljavanja ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Srebrenici i Bratuncu, ali ne možemo prihvatiti takvu optužnicu jer je ona ponižavajuća za srpske žrtve - kaže za "Glas Srpske" predstavnik porodica srpskih žrtava iz Srebrenice Mladen Grujičić.

On smatra da Tužilaštvo i Sud BiH godinama minimiziraju i ponižavaju srpske žrtve ignorišući masovne ratne zločine koji su počinjeni u srpskim selima u Srebrenici i Bratuncu.

- Porodice ipak ohrabruje činjenica da je istraga o ratnim zločinima koji su počinjeni pod komandom Orića pokrenuta s mrtve tačke. Očekujemo da će tokom sudskog procesa biti dokazano da je Orić iz Srebrenice planirao i organizovao napade na sva srpska sela u regiji Birač, te da je najodgovorniji za ubistva više od 3.000 ljudi - rekao je Grujičić.

U Zalazju kod Srebrenice na Petrovdan 12. jula 1992. ubijena su braća Branislava Vasiljevića, Radislav i Radisav.

- Optužnica protiv Orića i ostalih Bošnjaka, trebalo je da bude podignuta mnogo ranije jer u Tužilaštvu BiH postoje dokazi o počinjenim zločinima u Zalazju i brojnim drugim srpskim selima - tvrdi Vasiljević.

I Milka Kovačić očekuje da će tokom sudskog procesa biti dokazano da je Orić najodgovorniji za formiranje logora "Pilićarnik" u Potočarima i da će odgovarati za zločine nad srpskim zarobljenicima, koji su tamo počinjeni.

- Postoje živi svjedoci da je moj muž Božidar brutalno mučen a kasnije, po nalogu Orića, ubijen u tom logoru - naglašava Kovačićeva i napominje da su prošle 23 godine od tog zločina a da još traga za posmrtnim ostacima Božidara koji je bio učitelj u školi u Tegarama, gdje je  zarobljen u junu 1992. godine.

Podizanje optužnice protiv srebreničkog ratnog komandanta probudilo je nadu Mariji Jeremić da će biti kažnjeni oni koji su na Petrovdan 1992. godine u Zalazju počinili zločine nad njenim sinovima Radovanom i Markom i još 37 mještana.

Kaže da je Radovan sahranjen u tom selu u julu 1992. godine ali da još ne zna gdje su kosti njenog mlađeg sina.

- U Orićevoj kući nađena je lična karta mog Marka i on zna gdje su kosti mog sina - istakla je Jeremićeva.

Proširenje optužnice protiv Orića i pravdu očekuju i Slavka Matić iz Bjelovca kod Bratunca, kojoj su 14. decembra 1992. godine ubijene obje kćerke i muž i Brano Vučetić koji je imao devet i po godina kada su mu u Bjelovcu ubijeni roditelji i brat a on odveden u srebrenički zatvor, gdje je tučen i mučen glađu skoro dva mjeseca.

Tužilaštvo BiH podiglo je u četvrtak optužnicu protiv Orića i njegovog tjelohranitelja iz tog perioda Sabahudina Muhića zvanog Mrčo zbog ratnog zločina. Oni su optuženi za ubistva tri zarobljenika srpske nacionalnosti koja su počinjena 1992. godine u selima Zalazje, Kunjerac i Lolići.


Elfeta Veseli

Tužilaštvo je najavilo i da će u istom predmetu da uputi zahtjev Švajcarskoj za izručenje Elfete Veseli osumnjičene za ubistvo dječaka srpske nacionalnosti 1992. godine.

"Glas Srpske" saznaje da je svu dokumentaciji i dokaze o više zločina koje je počinila Veselijeva Tužilaštvu proslijedilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS koje je dostavilo i njenu dugogodišnju lokaciju u Švajcarskoj.

Vukčević: Srpsko tužilaštvo će pomoći da Naser Orić bude osuđen

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da ovo tužilaštvo ima jake dokaze protiv Nasera Orića i da će učiniti sve da pomogne kolegama iz BiH da vode postupak do osuđujuće presude.

"Sve žrtve ratnih zločina moraju dobiti satisfakciju u sudskim postupcima", rekao je Vukčević za "Blic".

Porodice ubijenih Srba pozdravljaju odluku da se protiv Orića podigne optužnica, ali ističu da su pesimisti i da se plaše da Orića neće osuditi u BiH.

Radenka Tubić, supruga ubijenog Miladina Tubića, kaže da je žalosno što se tako dugo čekalo da bude podignuta optužnica protiv Orića, ali da nikada nije kasno.

"Treba da mu se sudi. Ali, znamo kako radi pravna država kod nas. Plašim se da će se svi opet igrat žmiša i mačkež, da njegov predmet neće biti doveden do kraja. Žao mi je naroda koji je poginuo nizašta", rekla je Tubićeva.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Mladen Grujičić smatra da će Orić odgovarati za "jedno drvo u kompletno posječenoj šumi", s obzirom na to da je optužen za tri ubistva, iako je odgovoran za više desetina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )