FOTO: desavanjaubijeljini.com

Na bijeljinskoj Zelenoj pijaci ovih dana pažnju privlači organsko povrće, paradajz sorte „čeri“, i paprika. Proizvedeno je u plasteniku i na otvorneom polju preduzeća „Agro – Plan“ u Bijeljini.

Dragana Nešković, diplomirani inženjer poljoprivrede, kaže da već osam mjeseci radi u preduzeću „Agro – Plan“ DOO koje se bavi proizvodnjom organskog voća i povrća.

„Trenutno u ponudi imamo paradjz i „čeri“ paradjz. Osim toga, nudimo  papriku „rogu“ koja se uzgaja u najsavremenijem tipu plastenika, te papriku „baburu“ koja je uzgojena na otvorenom polju, površine od sedam dunuma. Organska proizvodnja podrazumijeva uzgoj bez upotrebe štetnih materija i hemijskih sredstava. Što se tiče zaštite biljaka, uglavnom koristimo preparate koji su proizvedeni na prirodnoj bazi, iz morskih algi. U organskoj proizvodnji zabranjena je upotreba mineralnih đubriva. Mi smo u ovoj godini dobili sertifikat „Organske kontrole“, od ovlaštene sertifikacione kuće iz Sarajeva. Imamo popis dozvoljenih sredstava za prihranu biljaka, kao što su organska đubriva, kompost i stajnjak. Isključivo smo koristili peletirani stajnjak organskog porijekla“.



Dragana Nešković kaže da je u ovom preduzeću trenutno zaposleno dvoje diplomiranih inženjera poljoprivrede, uz još tri žene koje rade u plasteniku i na otvorenom polju na uzgoju povrća.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )