FOTO: Srpska Info

Bijeljinska zelena pijaca dobila je štand na kojem se prodaje organski proizvedena hrana.

Povrće na prvom štandu u RS, koje ima OK sertifikat za organsku proizvodnju, proizvelo  je socijalno preduzeće „Agroplan“.

Osnovna delatnost ovog  preduzeća, koje zapošljava desetak pripadnika romske nacionalnosti, jeste organska proizvodnja voća i povrća u plasteniku i otvorenom polju.

U Bijeljini živi oko 1000 Roma. Prema podacima Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ i Udruženja žena „Romkinja“ zaposleno je svega 0,5 % pripadnika ove nacionalnosti.  Kako bi se obezbijedilo zapošljavanje  pripadnika ranjivih grupa društva, prije vega Roma, osoba s invaliditetom, žrtava nasilje i drugih iz ove kategorije, u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje žena kroz plasteničku proizvodnju“ a koji je finansiran od strane GIZ-a, osnovano je prošle godine preduzeće “Agro-plan”.

Izvršni direktor Udruženja “Otaharin” Dragan Joković podseća da je obuku  za obavljanje plasteničke proizvodnje prošlo  više od 20 osoba a stalno zaposlenje dobile četiri osobe, tri žene i jedan muškarac, koji su pripadnici romske nacionalne manjine.
– U dva plastenika, površine 1000 metara kvadratnih, proizvedemo oko 20 tona povrća i voća.  Paprike, paradajiz, zelena salata i luk, plasiraju se na tržište Semberije i BiH. Naše povrće je proizvedeno u strogo kontrolisanim uslovima, bez pesticida, hebricida – kaže Joković.

Rukovodilac Službe za organizaciju pijačnih usluga AD “Komunalac” Danijel Perić ističe da je inicijativa za postavljanje ovog štanda  pokrenuta nakon što je povećana potražnja za organski proizvedenom hranom.

– Sve više porodica sa malom djecom traži organski proizvedenu hranu. Namjera nam je da osnujemo ulicu u kojoj će biti samo ovakva hrana kako bismo imali što bolju i raznovrsniju ponudu – kaže Perić.

Iz bijeljinskog Komunalca, koji gazduje gradskom tržnicom,  najavili su  i prvi karneval zimnice u septembru na kojem će zakupci davati savjete o pripremi  zimnice i sa kupcima podijeliti recepte.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )