FOTO: InfoBijeljina.com

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je danas u Bijeljini, nakon razgovora sa rukovodstvom preduzeća „Orao“, da je u završnoj fazi dobijanje licenci za servisiranje avionskih i helikopterskih motora za ovo preduzeće.

Petričević je danas posjetio Preduzeće za proizvodnju i remont turbo-mlaznih motora "Orao", za koje je rekao da je nosilac razvoja namjenske industrije Republike Srpske.

Sa rukovodstvom, na čelu sa vršiocem dužnosti generalnog direktora AD "Orao" Nenadom Lalićem, razgovarao je o projektima koji su započeti u vremenu prije same pandemije virusa korona, kao i buduće projekte koji se mogu realizovati.

- U komunikaciji smo sa predstavnicima iz ruske kompanije `Rosteh`, sa kojima smo u završnoj fazi na dobijanju licenci za servisiranje avionskih i helikopterskih motora. Dobili smo uvjerenje od njihovih predstavnika da bi taj proces trebao biti završen do kraja septembra i iskreno se nadamo da će komercijalna ponuda biti povoljna, kao što smo dobili uvjerenje od samih predstavnika Ruske Federacije - rekao je Petričević novinarima nakon sastanka.

On kaže da su tema sastanka bili i projekti koji su započeti sa Vojskom Srbije, koji u značajnoj mjeri mogu da obezbijede dugoročnu budućnost "Orla".

- Svi razgovori su dovedeni u završnu fazu. Čekamo da se formira Vlada u Srbiji kako bismo finalizovali same dogovore i projekte koji su u vezi sa "Orlom" - rekao je Petričević.

On je istakao da će se naći sredstva kako bi se pomoglo "Orlu" u dobijanju licenci, te da će se vidjeti da li od Vlade Republike Srpske ili će se ići na partnerstvo zajedno sa Srbijom.

Ministar Petričević istakao je da su "Orlu", preduzeću koje je 80 odsto izvozno tržišno orijentisano, Vlada omogućila odgodu plaćanja poreskih obaveza.

- Pomoć je usmjerena i kroz brojne aktivnosti koje u inostranstvu radi `Orao`, kako sa Vladom Srbije, odnosno Ministarstvom odbrane, tako i sa ruskim partnerima - rekao je resorni ministar.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća Nenad Lalić rekao je novinarima da "Orao" ima izuzetnu saradnju sa Vladom Republike Srpske, odnosno resornim ministarstvom, kao i da očekuju pomoć od njih u nastupu na ruskom i srpskom tržištu, kako administrativnu, tako i svake druge prirode.

-  Nastojaćemo da se domognemo licence za remont malih helikopterskih motora - rekao je Lalić i dodao da očekivanje formiranja nove vlade Srbije usporava pojedine procese koje je "Orao" započeo.

On je istakao da "Orao" nesmetano izvozi na tržišta Indije, Italije, Velike Britanije, Malezije, Burme, Ujedinjenih Arapskih Emirata i druga, a planiran je i odlazak u Nigeriju radi sklapanja poslovnog aranžmana.

Lalić je istakao da je finansijsko stanje u preduzeću stabilno, radnici redovno primaju plate, isplaćene su zaostale plate, a ostaje problem poreza i doprinosa oko dva miliona reprogramiranih obaveza i isto toliko iz tekuće godine, čije plaćanje je Vlada odgodila do Nove godine.

- `Orao` trenutno zapošljava oko 400 radnika, isplaćuje redovno plate, obaveze prema dobavljačima i komercijalnim bankama - rekao je Lalić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )