FOTO: null

Na prvom ovogodišnjem zasjedanju Skupština grada Bijeljina usvojila je danas odluke neophodne za eksproprijaciju zemljišta i početak uređenja korita rijeke Janje dužinom od osam kilometara, za šta je obezbijeđeno 13 miliona maraka.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je u obraćanju odbornicima rekao da je za ovaj projekat zaštite od poplava dobijena donacija turske Ambasade u BiH od četiri miliona maraka, dionica ušća Janje u Drinu finansiraće se iz sredstava Svjetske banke kao dio projekta izgradnje drinskog nasipa, a za fazu zaštite Novog Naselja Janja novac je obezbijeđen iz evropskih /IPA/ fondova. 

Prema njegovim riječima, za eksproprijaciju zemljišta koja je u toku milion maraka dobijeno je iz Fonda solidarnosti Republike Srpske, a pola miliona maraka obezbijeđeno je iz gradskog budžeta. 

Početak radova na regulaciji korita rijeke Janje očekuje se na ljeto. 

Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović, koji živi u Janji, rekao je novinarima da su poplave proteklih 40 godina nanijele žiteljima ovog naselja štetu veću od sto miliona maraka. 

Prema njegovim riječima, uređenjem korita rijeke Janje zaštitiće se 3.300 domaćinstava i veoma razvijena poljoprivredna proizvodnja kao osnovna djelatnost oko 14.000 stanovnika. 

"To će uliti sigurnost i potencijalnim ulagačima u Semberiju jer je rijeka Janja plavila i sam centar Bijeljine", naglasio je Zečkanović. 

Odluke u Skupštini grada donesene su jednoglasno, a šef Kluba odbornika SNSD Ivan Burić rekao je novinarima da je opozicija podržala sve odluke koje omogućavaju realizaciju projekata zaštite Semberije od poplava.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )