FOTO: null

Toplo vreme pogoduje i razvoju bakterija, A kada uzmete teg, vozite bicikl ili radite na nekoj spravi dolazite u kontakt sa opasnim mikroorganizmima

U ovom periodu godine se najviše posećuju teretane, jer svi žele da zategnu mišiće, smršaju i leto dočekaju u top formi. Međutim, toplo vreme pogoduje i razvoju bakterija, pa bi trebalo da znate da svaki put kada uzmete teg, vozite bicikl ili radite vežbe na nekoj spravi, dolazite u kontakt sa opasnim mikroorganizmima, a neki su otporni na antibiotike.

Novo alarmantno britansko istraživanje rađeno na 27 sprava u brojnim teretanama koje deluju "sterilno" čisto, pokazalo je da svaka ima čak milion mikroorganizama na šest kvadratnih santimetara!

Na primer, stoni bicikl koji se prosečno koristi ima 39 puta više bacila nego školska kafeterija, traka za trčanje je 74 puta opasnija od javnog toaleta, a tegovi nose čak 362 puta veći rizik nego daska od ve-ce šolje.

Ipak, to nije razlog da odustanete od vežbanja, već da povedete više računa o higijeni. Ako nema sredstava za dezinfekciju, ponesite ih od kuće i ma kako vam suludo izgledalo, koristite ih na svakoj spravi. Nikada ne hodajte bosi, izbegavajte da pipate lice u teretani, a nakon vežbanja operite ruke antibakterijskim sapunom, istuširajte se i obucite čistu odeću. Ne čekajte da dođete kući pa da to obavite.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )