FOTO: null

Naš region na čelu sa Srbijom nalazi se na crnoj listi po najvećoj upotrebi antibiotika, mnogo više od evropskog prosjeka. Međutim, neracionalna upotreba može izazvati više štete nego koristi. jer se time povećava opasnost od otpornih bakterija, čime medi

Pronalazak antibiotika obilježio je medicinu 20. vijeka. Spašeni su mnogi životi i mislilo se da su infektivna oboljenja izgubila bitku za sva vremena.

Tako je bilo nekada, ali ne i sada, kada se antibiotici neracionalno koriste, naročito u našem regionu gdje prednjači Srbija. Statistika kaže da se na 1.000 djece propiše oko 1.350 antibiotika.

Razloge za to što se naš region izdvaja po neracionalnoj upotrebi antibiotika, dr Stojanka Škorić nalazi u nepostojanju kontrole u ovoj oblasti.

Kada se posmatra odnos prema antibioticima, većina roditelja može da se podeli u dvije grupe: Prva koja ih koristi kod gotovo svake prehlade, a druga koja odbija da ih daje djetetu. I za jednu i za drugu odluku, roditelji moraju da preuzmu odgovornost.

Najčešće greške u antibiotskoj terapiji su propisivanje antibiotika za infekcije mikroorganizmima koji ne reaguju na ove lekove, na primer za viruse, za lečenje povišene telesne temperature nejasnog uzroka, sa neodgovarajućim doziranjem i primenom, bez bakteriološke potvrde infekcije.

Greške nastaju i kada se pacijenti ne pridržavaju propisanog režima u odnosu na odgovarajuću dozu, vremenski interval i dužinu trajanja lečenja. Sve to donosi više štete nego koristi. Na prvom mjestu je toksičnost, jer svaki lijek u velikoj dozi postaje otrov, a zatim I otpornost bakterija.

Ako ove dragocene medikamente ne počnemo da upotrebljavamo prema savetima ljekara, u budućnosti bismo mogli da ostanemo bez njih.

Na tržištu već 25 godina ne postoji novi antibiotik. Zato znajte da se ovi medikamenti koriste u liječenju bakterijskih infekcija, kod virusnih nemaju efekat.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )