FOTO: null

Poslednjih dana u kratkom vrmenskom razdoblju policiji CJB Doboj stariji sugrađani prijavljivali su da su opljačkani, nakon što su u kuću pustili prevarante, koji su se predstavljali kao poštari ili radnici Fonda PIO.

Poslednje prijave stigle su iz Petrova, gde je 77. godišnju staricu nepoznati muškarac prevario tako što se predstavio kao osoba koje isplaćuje penzije. Zatražio je od nje dokumentaciju radi daljeg ostvarivanja prava na penziju, pa dok je ona tražila dokumenta on joj je iz novčanika ukrao novac, udaljivši se sa obrazloženjem da treba da usitni novac radi isplate.

U Modriči je istog dana 73. godišnja starica primila u kuću dva nepoznata muškarca, koji su takođe navodno trebali da joj obnove zahtev za ostvarivanje prava na penziju. Jedan od njih joj je odvlačio pažnju pitanjima, dok je drugi pljačkao, nakon čega su se udaljili u nepoznatom pravcu.

Pre ovih slučajeva na području devet opština koje pokriva CJB Doboj učestali su slučajevi u kojima su vlasnici stambenih objekata uništenih u prošlogodišnjim majskim poplavama prijavljivali da su ih nepoznate osobe varale iznudivši im novac na ime tobožnjeg posredovanja u uručivanju donacija.

Naime, za sada uglavnom neidentifikoven osobe su telefonom pozivale nosioce porodičnog domaćinstva uveravajući ih da su dobili očekivanu donaciju i da dođu pred gradsku upravu kako bi im pomogli u administrativnoj obradi dokumentacije. Predlagali bi žrtvama da zbog gužve na šalteru banke oni uplate za njih tražene opštinske takse i naknadu za otvaranje žiro računa. Zatim bi im davali falsifikovane uplatnice i izgubili se u nepoznatom pravcu.

Žrtve su se kasnije suočile sa činjenicom da od donacije nije bilo ništa, kao i da u banci nije otvaran nikakav račun, ali je bilo kasno za kajanje zbog lakovernosti.

Nekolicina prevaranata je otkrivena i osuđeni na višemesečne zatvorske kazne, ali prevareni nisu bili u prilici po pravilu da nadoknade štetu.


OBAZRIVO

CJB je apelovao na građane da budu oprezni u komunikaciji sa nepoznatim osobama, da obavezno traže na uvid službenu legitimaciju i ne nasedaju lažnim pričama o titulama, medicinskim sposobnostima i mogućnostima da im obezbede humanitarnu i neku drugu pomoć.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )