FOTO: InfoBijeljina

Automobili danas više su računari na točkovima nego samo prevozna sredstva. Ipak, previše moderne tehnologije može ih učiniti i ranjivima.

Istraživanje koje je sprovela britanska grupa "Which?", a koje prenosi Dnevnik.hr, otkrilo je kako su stotine najpopularnijih modela automobila na udaru kradljivaca upravo zbog tehnologije koja je ugrađena u njih.

Radi se o tehnologiji za otključavanje automobila bez ključa (eng. keyless), kad vlasnik ne mora izvaditi ključ iz džepa, već je dovoljno da se približi automobilu ili ga dotakne. "Which?" je testirao 237 modela automobila koja imaju tu mogućnost i otkrio da su samo tri modela zaštićena od takve krađe.

Naime, hakeri mogu "prevariti" sistem posebnim uređajima te tako otvoriti automobil bez ključa. Kad je automobil jednom otključan, za pokretanje je potrebno samo poslati isti signal sistemu i pritisnuti dugme za paljenje.

Za cijeli postupak krađe dovoljno je samo 18 sekundi, pokazali su iz udruženja potrošača "Which?".

Među ranjivim modelima su Ford Fiesta, Volkswagen Golf, Nissan Qashqai, kao i Ford Focus.

Iz grupe "Which?" savjetuju pak da vlasnici drže "beskontaktne ključeve" što dalje od automobila, kad su kod kuće ili na poslu, kako ne bi nehotice otključali vrata i tako kradljivcima dodatno olakšali posao.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )