FOTO: null

Opozicione stranke u RS odlučile su da ignorišu referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH iako tvrde da su nezadovoljne njihovim radom, pa u Narodnu skupštinu nisu uputile prijedloge za članove republičke komisije za sprovođenje referenduma.

Ovu komisiju prema Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi formira Narodna skupština RS i treba da ima predsjednika i osam članova, ali je za sada za njen sastav pristiglo pet prijedloga isključivo iz vladajuće koalicije. SNSD je predložio da u komisiju budu imenovani Ljiljana Dabić, Vili Kuljanac i Dragoljub Reljić. Dabićeva je šef kabineta gradonačelnika Banjaluke i član Gradske izborne komisije, Kuljanac je takođe član te komisije, a Reljić je bio sekretar Predstavničkog doma Parlamenta BiH. DNS je nominovao Milu Dmičića, profesora na banjalučkom Pravnom fakultetu na predmetima ustavno pravo i izborno i parlamentarno pravo i savjetnika predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića. SP je predložio da se referendumom u njihovo ime bavi Dragan Ristić.

Prijedlozi su izostali iz opozicionih partija - SDS-a, PDP-a, NDP-a, SRS RS, SNS-a i koalicije "Domovina". Prijedloge nije dostavio ni novoformirani klub SDS-K koji većinom okuplja nezavisne poslanike.

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković kazao je da je rok za predlaganje kandidata za komisiju istekao i da su partije trebale da daju prijedloge.

- SNSD je predložio pravne eksperte i eminentna lica iz oblasti prava. Dogovor je da, ako neke partije ne budu dale imena, onda vladajuća koalicija popuni svih devet mjesta u komisiji. To će biti definisano nakon 8. septembra kada Narodna skupština počinje da radi - istakao je Višković.

Zamjenik predsjednika Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić smatra da je sve u vezi sa referendumom gubljenje vremena i da ne žele da učestvuju u tome.

- Kada bismo i predlagali članove, to je gubljenje vremena jer neće biti referenduma - rekao je Stanić i dodao da je on za referendum kao oblik izražavanja volje naroda, ali da svako pitanje koje nije konkretno i na koje se ne odgovara sa "da" ili "ne" potvrđuje da referendum nije osnovan.

Narodna skupština RS usvojila je 15. jula na prijedlog predsjednika RS Milorada Dodika odluku o raspisivanju referenduma o nametnutim odlukama visokih predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH. Na ovu odluku Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS stavio je veto ističući da ona povređuje vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. Konačnu riječ o vetu daće Ustavni sud RS.


Komisije

Prema Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi, Republička komisija obrazuje komisije u lokalnim zajednicama. Rok u kojem treba da obavi taj posao je 15 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju referenduma.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )