FOTO: null

Sastanak sa parlamentarnim strankama lidera srpskih stranaka danas nije održan kod Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, a obje strane prst krivnje upiru u drugu stranu.

Naime, Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a, smatra da je opozicija nedolaskom kod predsjednika pokazala da ne želi dogovor, dok Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS-a, ističe da sastanaka kod predsjednika nema, jer SNSD želi konfrontaciju, a ne dogovor.

Špirić ocjenjuje da opozicija u RS vodi inat politiku te da je idealna prilika za rješavanje razmirica propuštena prilikom posljednjeg zasjedanja Skupštine o radu srpskih predstavnika u zajedničkim organima.

"Ja stvarno ne mogu da se načudim pogrdnim riječima koje oni koriste. To nikad nismo mogli čuti od Bošnjaka i Hrvata, čak ni nekih koji se ne libe da kažu da mrze RS. To je poziv svima da se svim sredstvima, ne isključujući ni vojna borite protiv toga što oni nazivaju režimom. Umjesto da predsjednik (SDS-a Mladen) Bosić s američkom ambasadorkom razgovara na koji način najjača država svijeta može da pomogne RS da prevlada efekte globalne krize, on u američku ambasadu nosi zaključke NS RS koje onda zajedno nazivaju antiustavnim", rekao je Špirić.

On je dodao da poziv opozicije na vanparlamentarno djelovanje znači poziv na ulicu, a da ulica može dovesti do afroazijskih scenarija, odnosno do nestabilnosti.

"Nemam ništa protiv da opozicija kritikuje vlast. To je smisao politike. Ali treba dobro razmisliti prije nego što se izgovore te ružne riječi", rekao je on.

Pandurevićeva ističe da konfrontaciju pravi SNSD iz straha zbog otvaranja kriminalističkih istraga poput slučajeva "Lične karte" i "Bobar banka", za koje kaže da su u završnoj fazi.

"Da sam ja u Savjetu ministara ostavila iza sebe ono što su oni ostavili, i ja bih se i te kako plašila. Očito da je režim u strašnoj panici i da na konfrontaciji pokušava da opstane. Očito da je vlast u RS odlučila da ide u potpunu konfrontaciju pokušavajući očuvati vlast na nivou entiteta i možda dograbiti vlast na nivou BiH. Ali to je njihov izbor na koji mi ne možemo da utičemo", istakla je ona.

Ivana Marić, politički analitičar, smatra da, iako može zvučati paradoksalno na prvi pogled, srpsko-srpski sukob između dva bloka može donijeti korist građanima RS.

"Imali smo i ranije faze kada su se blokovi unutar pojedinih naroda u BiH sukobljavali i kada su radili zajedno. Pokazuje se da, kada postoje dva suprotstavljena bloka, to i jedne i druge tjera da rade bolje i više, jer moraju građanima pokazati da su bolji od ovih drugih. Sa druge strane, kad imate zajedničke blokove, podijele se pozicije i funkcije i niko nikog ne napada", ocijenila je ona.

Dodala je da to pokazuje period kada je opozicija u RS bila na nivou BiH zajedno sa SNSD-om, pa je teže i opreznije ulazila u konflikt sa vlastima na nivou RS radi očuvanja koalicije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )