FOTO: null

Policija u Foči traga za lopovima koji su iz prodavnice Hrama Svetog Save opljačkali više od 9.000 KM.

Pljačka se dogodila u noći između subote i nedjelje, 21. i 22. januara.

Iz policije je saopšteno da je po ovlaštenju dežurnog tužioca izvršen uviđaj kojim je konstatovano da je iz ladice i iz dve metalne kase koje su obijene ukraden novac, prenosi Radio Foča.

Starešina Hrama, sveštenik Nenad Tupeša potvrdio je da je ukradena veća suma novca.

- To su bukvalno svi pazari i sva prihodovanja, radi se između 8.500 i 9.000 maraka - rekao je Tupeša.

On je naveo da je najverovatnije lopov ili više njih ostao u hramu nakon večernje službe.

- Nije izvršena provala sa vanjske strane, već unutrašnja provala, što znači da je počinilac najverovatnije bio u hramu. Razbio je staklo na vratima prodavnice hrama, ušao, otuđio novac i izašao kroz vrata paraklisa u kojima je sa unutrašnje strane bio ključ. Poslovalje ovog hrama je sveo na nulu, zasto što je otuđio veću količinu novca koja se skoncetrisala za vreme praznika. Mi verujemo našem MUP, našoj policiji, da će se taj počinilac koji je izvršio ovo sramno delo pronaći, da bi Bog dao da i on uvidi svoju grešku, da se pokaje za taj veliki greh prema ovom narodu i hramu, prema gradu koji daje kao jevanđelska udovica poslednju leptu za izgradnju ovog svetog hrama - rekao je Tupeša.

Ovo je jedna u nizu krađa u ovom i drugim hramovima u opštini Foča u posljednjih par godina, ali je prvi put da je odneseno ovoliko mnogo novca.

Prošle sedmice, vandali su razbili staklo na prozoru i išarali pomoćni objekat tek obnovljene Careve džamije, ispisujući na više mesta krst sa četiri slova „S“ što je naišlo na oštre osude lokalne uprave, pravosalvne crkvene opštine i građana Foče.

Tupeša je napomenuo da ovakve pojave govore o opštoj ljudskoj dekadenciji i moralnom posrnuću pojedinaca u društvu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )