FOTO: srpskainfo.com

Nakon prvotnog šoka zbog nestašice, a zatim višestrukog rasta cijena ulja i brašna, tržište u Njemačkoj se stabilizovalo.

Police u trgovinama su napunjene, a cijene vraćene na one od prije početka ukrajinsko-ruskog sukoba.
 
Dakle, Nijemci, prema istraživanjima tržišta i pisanjima tamošnjih medija u svojim trgovinama kilogram brašna ne plaćaju ni marku, tačnije svega 0,90 KM, a litru ulja 3,60 KM.
 
Dva kilograma pilećih bataka u ovoj zemlji koštaju oko 10 KM, čokolada Milka od 300 grama četiri KM, dvije litre gaziranog soka 2 KM, maslac 4,50 KM.
 
Potpuno drugačija slika

Pakovanje od 18 jaja prve klase Nijemci će platiti sedam KM, a veliko pakovanje deterdženta za pranje rublja, dovoljno za 130 pranja, svega 40 KM.
 
Pakovanje od osam sladoleda u ovoj zemlji košta nešto više od 3 KM, kilogram pohovanih pilećih odrezaka 12 KM, dok je kilogram kobasica oko 11 KM. Veliko pakovanje pudinga Monte od 400 grama Nijemci, prema izjavama, trenutno mogu kupiti za svega tri KM, a u BiH se za taj novac može kupiti tek 150 grama ovog djeci omiljenog deserta.
 
U trgovinama u BiH potpuno je drugačija slika. Uz ionako loš standard, svakodnevni rast cijena sve veći broj stanovnika zemlje gura u siromaštvo i neimaštinu. Kupuje se samo ono najosnovnije, a neke kategorije društva, poput penzionera, primorane su kupovati samo na komad.
 
Naime, kilogram brašna u domaćim trgovinama i više nego dvostruko skuplji od trgovina u Njemačkoj – zavisno o proizvođaču, ali prelazi 2 KM.
 
Cijena litre ulja, ovisno o proizvođaču i trgovini, kreće se od pet do 6,50 KM.

Kilogram pilećih bataka košta i do 8 KM, a čokolada Milka od 270 grama nerijetko je u trgovinama, osim promo akcija, i do 7 KM.
 
Prosječne plate

Dvije litre gaziranog soka u Njemačkoj su 2 KM, a u trgovinama u BiH 2,50 KM.
 
Zanimljiva je i cijena maslaca. Naime, pakovanje koje u Njemačkoj stoji 4,50 KM – u BiH je sedam KM. Pakovanje od 15 komada jaja je oko pet KM.
 
Jedan sladoled na štapiću u BiH košt oko jednu KM i više, zavisno o proizvođaču, a za osam bi trebalo izdvojiti osam KM. Deterdžent za rublje za 80 pranja u trgovinama u BiH prodaje se po cijeni od 30 KM.
 
Iz navedenog je vidljivo kako na samo pet namirnica Nijemac, u odnosu na stanovnika BiH, može napraviti značajnu uštedu prilikom samo jedne kupovine. A o dugoročnoj uštedi na ovakvim cijenama suvišno je i govoriti.
 
Prema ovim proračunima za kilogram brašna, litru ulja, 250 grama maslaca, jednu čokoladu i kilogram bataka Nijemac treba izdvojiti 18 KM, dok, s druge strane, stanovnik BiH te namirnice ne može kupiti (prema cijenama određenih artikala i proizvođača) bez 28,65 KM, prenosi Večernji.
 
Prednjači prema dolje poređenja radi, prosječna plata u Njemačkoj je 3.427 evra, dok je u BiH malo viša od 500 evra.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )