FOTO: InfoBijeljina.com

Tridesetak omladinaca iz bratskog Langenhagena doputovalo je u Bijeljinu u okviru tradicionalne razmjene mladih, a tokom boravka u Semberiji upoznaće se sa kulturom i tradicijom ovog kraja i njegovih stanovnika.

Dr Željko Dragić, predsjendik Organizacije „Pomoć za mladi život“ iz Langenhagena, rekao je za portal InfoBijeljina da je kao đak 1999. godine prvi put organizovao dolazak delegacije iz ovog njemačkog grada u Bijeljinu.

 
- Nekoliko hiljada djece iz Bijeljine do sada je boravilo u Langenhagenu i mislim da ne postoji ulica u Bijeljini iz koje neki omladinac nije posjetio ovaj grad u Njemačkoj. Saradnja se nastavlja, djeca su odlično prihvaćena u Bijeljini i smještena su u različitim porodicama – naveo je Dragić.
 
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović istakao je da je dokument o bratimljenju Langenhagena i Bijeljine potpisan 2007. godine.

 
- Od tada do danas uspostavljena je plodonosna saradnja. Osnovci i srednjoškolci iz Langenhagena dolaze ovdje kod nas, ali i mi uzvraćamo posjetu. U avgustu će naši omladinci otputovati u Langenhagen i Grad će to podržati. Naše goste ćemo narednih dana upoznati sa prirodnim, kulturnim i istorijskim nasljeđem koje imamo – naglasio je Petrović.
 
Iz Langenhagena u Bijeljinu je po prvi put stigao gimnazijalac Luka Krekić.

 
- Moja mama je iz Bosne i ja mnogo volim ovu zemlju. Juče smo stigli, smješten sam u jednoj porodici. Već smo prošetali po centru grada, razgledali vjerske objekte. Upoznao sam nove prijatelje i drago mi je zbog toga – kaže Krekić.
 
Kristijana Bine, profesorica Matematike i Istorije iz Langenhagena, rekla je da je prvi put u Bijeljinu došla povodom projekta obilježavanja 100 godina od izbijanja Prvog svjetskog rata.

 
- Pošto sam nastavnica Gimnazije u Langenhagenu, htjela sam da ostvarim kontakt sa Gimnazijom u Bijeljini, i to me je pokrenulo. Sad sam treći put ovdje, ali sam dolazila i dva puta u privatnoj režiji, jer sam stekla prijatelje. Važno je da se djeca druže i da pronalaze nešto zajedničko, bez obzira na jezičke barijere, a smatram da tome mnogo doprinose i društvene mreže koje oni koriste – navela je Bine.
 
Ona je istakla da Bijeljinu vidi kao otvoren grad, u kojem su ljudi srdačni i prijatni.



- Svi mi živimo u jednom svijetu i treba zajedno da gradimo planetu, a ne da se sukobljavamo – zaključila je Bine.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )