FOTO: InfoBijeljina.com

Usljed pogoršane ekonomske situacije, izazvane pojavom korona virusa u BiH, brojni zaposleni ostali su bez radnih mjesta, ali nije došlo do povećanja broja žalbi na mobing.

"Institucija ombudsmena za ljudska prava nije primila veći broj žalbi na mobing tokom marta i aprila ove godine u odnosu na isti period prošle godine", rekli su za InfoBijeljina iz ove institucije.

Analizirajući žalbe na mobing registrovane u Instituciji ombudsmena za ljudska prava u prethodnim godinama, mobing se ispoljava kao prijetnja profesionalnom statusu (npr. omalovažavanje, javno profesionalno ponižavanje i optuživanje zbog nedovoljnog ulaganja napora).

Mobing se, kako dodaju iz ove institucije, ispoljavao i kao prijetnja profesionalnom ugledu (npr. nazivanje raznim imenima, uvrede i zastrašivanje).

Evidentirani su i slučajevi mobinga koji se ispoljavao kao izolacija (npr. sprečavanje pristupa mogućnostima, fizička ili društvena izolacija i uskraćivanje informacija).

Mobing u BiH je prisutan i kao prekovremeni rad (npr. pretjeran pritisak, nemogući krajnji rokovi i nepotrebni prekidi).

Ispoljavao se i kao destabilizacija (npr. nedavanje obaveznog priznanja, beznačajni zadaci, ukidanje odgovornosti, stalno podsjećanje na greške i stvaranje uslova koji vode ka neuspjehu).


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )