FOTO: InfoBijeljina

Zaduženost stanovništva kod komercijalnih banaka u julu 2021. godine iznosila je 10,26 milijardi KM, što je za oko 380 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno izraženo u procentima 3,8 odsto, potvrđeno je portalu InfoBijeljina iz Centralne banke BiH.

"Ova stopa rasta nije neuobičajena, u proteklim godinama stope porasta bile su i značajno više. Sasvim sigurno da je nedavna recesija uzrokovala da se stanovništvo opreznije zadužuje, zbog neizvjesnosti o konačnom ishodu pandemije COVID-19", rekli su iz Centralne banke BiH.
 
Podsjetimo, krediti građana u bankama u BiH na kraju maja ove godine iznosili su 10,11 milijardi maraka. 
Tada su iz Centralne banke BiH rekli da su najveće učešće u ukupnoj zaduženosti građana imali nenamjenski gotovinski krediti, a na drugom mjestu bili su stambeni krediti.
 
Komentarišući činjenicu da najveći udio u zaduženjima imaju nenamjenski krediti, ekonomisti su ocijenili da je riječ o nadoknađivanju propuštene potrošnje u protekloj godini.
 
 
Kada je u pitanju zaduženost stanovništva kod mikrokreditnih organizacija, ona takođe nije zanemariva.
 
"Prema posljednjim raspoloživim podacima na kraju marta 2021. godine iznosili su 946,4 miliona KM, što je za 77 miliona KM ili 8,8 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine i u tom segmentu zaduživanja stanovništva bilježi se umjereni rast na godišnjem nivou", rekli su iz Centralne banke BiH za portal InfoBijeljina.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )