FOTO: infobijeljina.com

Uvoz eksploziva i ostalih proizvoda namjenske industrije premašio je za šest mjeseci ove godine 70 miliona maraka, potvrđeno je InfoBijeljini iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Kako dodaju, namjenska proizvodnja Bosne i Hercegovine je u prvih šest mjeseci 2024. godine ostvarila obim razmjene u iznosu od 309 miliona KM.

Izvoz je iznosio 238 miliona KM, što je za 37 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. 

"Uvoz je veći za 82 odsto i iznosi 71 milion KM. Pokrivenost uvoza izvozom, iako u padu, i dalje bilježi veliki procenat od 334 odsto", kazali su InfoBijeljini iz Spoljnotrgovinske komore BiH. 

Obim razmjene namjenske proizvodnje Bosne i Hercegovine bilježi kontinuiran rast i u posmatranom periodu je zabilježen rast od 45 odsto u odnosu na isti period prošle godine. 

"Najviše se izvozila municija, eksplozivi i vojno oružje", kažu iz Spoljnotrgovinske komore BiH. 

Vodeći izvozni partneri namjenske proizvodnje su u spomenutom periodu bili SAD (23 odsto), Srbija (11 odsto), Turska (10 odsto), Slovačka (devet odsto) i Bugarska (devet odsto). 

“U posmatranom periodu vodeći uvozni proizvod su eksplozivi koji su sirovina za proizvodnju finalnih proizvoda, tj. municije u iznosu od 56 miliona KM (80 odsto). Najveći uvoz namjenske proizvodnje zabilježen je iz: SAD-a, Srbije, Egipta, Hrvatske i Turske", rekli su InfoBijeljini iz Spoljnotrgovinske komore BiH. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )