FOTO: wikipedia

Organizacioni odbor bh. povorke ponosa oglasio se nakon što je policija u Banjaluci zabranila održavanje događaja namijenjenih LGBTIQ zajednici.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, policijska uprava Banjaluka izdalo je rješenje bh. povorci ponosa kojim se zabranjuje bh. povorci ponosa i Udruženju nezavisnih stvaralaca i aktivista Geto iz Banje Luke, održavanje najavljenog javnog skupa u Banjaluci. Rješenje o zabrani izdato je neposredno prije održavanja događaja, odnosno, u 09:50 na dan samog događaja. Prema preliminarnoj pravnoj analizi, načinom i sadržajem zabrane, smatramo kako je prekršeno načelo prava na okupljanje, što će biti predmetom naše daljnje analize i informisanja javnosti. Ovim se šalje poruka kako je zabranom održavanja događaja bh. povorke ponosa riješeno pitanje potencijalnog nasilja, tako što se zabranilo okupljanje, a ne nasilje – započeli su.
 
Dodali su da se kao razlog zabrane navode “negativne reakcije stanovništva i udruženja građana koji su otvoreno negodovali planiranom druženju aktivista LGBTIQ zajednice u Banjaluci, pritom jasno stavljajući do znanja da će pokušati nasilno prekinuti okupljanje ukoliko do istog dođe”, kao i utakmica Premijer lige BiH između FK Borac i FK Leotar, odnosno “o mogućem organiziranju navijačkih grupa”, navodeći da MUP Republike Srpske, Policijska uprava Banjaluka “nije u mogućnosti da adekvatno obezbijedi navedeni javni skup – odnosno događaj bh. povorke ponosa.
 
– Organizacioni odbor bh. povorke ponosa je u skladu sa zakonskim odredbama prijave javnog događaja, prijavio događaj nadležnim organima 13. marta, te je od dana podnošenja prijave događaja bio u konstantnoj komunikaciji sa nadležnim sigurnosnim organima, koji su uvjeravali organizatore da mogu osigurati događaj i da nema razloga za brigu, osjećaj straha i ugroženosti. Samo dan prije održavanja događaja, u večernjim satima, organizatori/ce su pozvani u prostorije Policijske uprave, gdje su pripadnici policije u usmenom obraćanju kazali organizatorima da odustanu od organizacije događaja, jer nisu u mogućnosti osigurati skup. U protivnom, oni će zabraniti skup. Naša odluka je bila jasna – mi nismo željeli otkazati događaj, već smo tražili od policije da u potpunosti obezbijedi skup – naveli su.
 
Spomenuli su i da u međuvremenu na ulicama Banjaluke, skupina građana – navijača i huligana, istu noć, pravi bakljadu, šeta javnim površinama govoreći “Ubij pedera!”, na šta policija ne čini apsolutno ništa, šaljući jasnu poruku da javne površine nisu za ljudska prava i slobode, već za govor mržnje, homofobiju i fašizam.
 
– Cjelokupna novonastala situacija je direktni produkt govora mržnje i diskriminatornih izjava predstavnika vlasti, nosilaca najviših izvršnih funkcija, predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika i Gradonačelnika grada Banjaluke, Draška Stanivukovića, koji su svojim svjesnim ponašanjem i ciljanim izjavama o zaštiti patrijarhalnih, vjerskih i tradicionalnih vrijednosti, te otvorenim pozivanjem na zabranu događaja, ugrozili prava na javno okupaljanje LGBTIQ+ zajednice ne samo u Banjaluci, nego i širom Republike Srpske. Samo godinu dana ranije, bh. povorka ponosa je bila u Banjaluci, u okviru aktivnosti obilježavanja IDAHOBIT-a, Međunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije. Taj događaj je na isti način najavljen javnosti, te je imao visoku posjećenost i podršku organizacija i građana i građanki Banjaluke – napisali su.
 
Smatraju da desno orijentisane političke struje žele kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske nametnuti usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske i Zakona o udruženjima i fondacijama Repubilike Srpske, kojim bi legalno, ali ne i legitimno, ugnjetavali borkinje i borce za ljudska prava, novinare i druge građane bez obzira na nacionalnu, vjersku, etničku pripadnost, pol, rasu, rod, seksualnu orijentaciju ili drugu pripadnost.
 
– Organizacioni odbor bh. povorke ponosa podnio je krivičnu prijavu protiv osoba koje su direktno prijetile organizatorima i zajednici, te nismo obaviješteni da li je iko priveden i ispitan. Poruka koja se šalje prema LGBTIQ+ zajednici u Banjaluci, Republici Srpskoj, kao i svim ostalim marginalizovanim, obespravljenim građanima i građankama, zapravo podrazumijeva da institucije koje su dužne garantovati sigurnost i uživanje dostojanstvenog života, ne žele zaštititi sve građane/ke jednako, te odstupaju od bilo kakve intervencije i kažnjavanja onih koji prijete, vrše nasilje, podstiču na nasilje, govor mržnje i vandalizam. Važno je napomenuti da kreiranje ovakve atmosfere te nereagovanje odgovornih institucija, zapravo povlači odgovornost istih institucija za nasilje do kojeg je došlo i do kojeg može doći – poručili su.
 
Smatraju da se nereagovanjem odgovornih institucija te građana na homofobne i huškačke izjave ovakvo ponašanje odobrava te ohrabruje.
 
– Organizacioni odbor bh. povorke ponosa će preduzeti pravne korake i neće ostati nijem na dešavanja i odluke institucija te jasno i glasno poručuje da je uz LGBTIQ+ zajednicu u Banjaluci i Republici Srpskoj, kao i uz sve obespravljene. Ovim putem potvrđujemo da Bh. povorka ponosa neće večeras održati planirani događaj niti ikakve alternativne aktivnosti. Činom zabrane održavanja događaja se još jednom podvlači važnost organizacije Povorke ponosa, kao i savezništva te međusobne solidarnosti, jer ovo je naša zajednička borba. Vidimo se 24. juna u Sarajevu – zaključili su.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )