FOTO: null

U Republici Srpskoj više neće biti moguća blokada gradova i opština prilikom promjene skupštinske većine, a obaveze i prava rukovodstva i odbornika u lokalnim samoupravama biće jasno propisani novim setom zakona koji su u pripremi.

Neuređenost ove oblasti posebno je došla do izražaja nakon posljednjih lokalnih izbora 2012. godine, jer je od izbora u više opština došlo do promjene skupštinske većine i određenih blokada u radu. Od 2012. do danas održano je čak šest referenduma za opoziv načelnika.

Opštine u kojima je došlo do promjene skupštinske vlasti zbog nejasnih propisa ostajale su u blokadi, nisu usvajani budžeti, nisu poštovane sudske odluke, nije prepuštana vlast, zaključavane su kancelarije, otuđivani pečati...

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS pristupili su analizi postojećeg stanja i zaključili da je neophodno izraditi posebne zakone koji će uređivati sistem lokalne samouprave i prava i dužnosti službenika i namještenika zaposlenih u gradovima i opštinama.

Resorni ministar Lejla Rešić kaže za "Glas Srpske" da će novim zakonodavnim okvirom biti definisano rješavanje aktuelnih problema u funkcionisanju gradskih i opštinskih organa, razvijanje međuopštinske saradnje i jačanje uloge mjesnih zajednica.

- Uredićemo takođe odnos republičkih i lokalnih organa uprave, postupak primopredaje dužnosti između novoizabranog i razriješenog rukovodstva gradova i opština, te radno-pravni status službenika i namještenika zaposlenih u institucijama lokalne samouprave na način kojim će obezbijediti zakonit i efikasan rad - istakla je Rešićeva.

Radnu grupu za izradu pomenutih zakona čine predstavnici ministarstava uprave i lokalne samouprave, pravde i unutrašnjih poslova, Odbora za lokalnu samoupravu Narodne skupštine i Saveza opština i gradova RS.

- Imajući u vidu činjenicu da se radi o sistemskim propisima, u pojedinim fazama izrade zakona angažovaćemo stručnjake iz oblasti primjene izbornih propisa, akademske zajednice i sindikata uprave RS - rekla je Rešićeva.

Novi zakoni, u formi nacrta, mogli bi već na jesen da budu u skupštinskoj proceduri, a imajući u vidu potrebu da se o njima izvrše najšire konsultacije i javna rasprava, oni bi trebalo da stupe na snagu prije raspisivanja lokalnih izbora u oktobru 2016. godine.

Aktuelni Zakon o lokalnoj samoupravi donesen je 2004. godine, a mijenjan 2013. godine. Neophodnost reforme sistema lokalne samouprave definisana je i Ekonomskom politikom RS za ovu godinu u okviru reforme javnog sektora.


Državni službenici

Lejla Rešić kaže da se na jesen može očekivati i novi zakon o državnim službenicima.

- Sa socijalnim partnerima već analiziramo postojeći zakon, s obzirom na to da je riječ o jednoj od tema iz reformske agende. Na tome ćemo se još fokusirati na način da sa svima koji treba da budu dio ovih zakonskih rješenja obavimo najšire moguće konsultacije - istakla je Rešićeva za Srnu.


Kneževo

Opština Kneževo je bez budžeta za 2015. zbog političkih nesuglasica između načelnika Bore Škeljića i skupštinske većine. Problemi sežu još od juna 2013, kada je formirana nova skupštinska većina, koju čine odbornici SNSD-a, SDS-a, SP-a i PDP-a i dio odbornika SzDS-a. Finansijska kriza u opštini Kneževo iz dana u dan je sve veća, a Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS je krajem prošlog mjeseca proslijedilo Pravobranilaštvu Srpske tužbu protiv opštine zbog neusvajanja budžeta.


Gradiška

Novu većinu u Gradišci formirali su u februaru SNSD, DNS, Narodna stranka "Radom za boljitak" i samostalni odbornici koji su istupili iz SDS-a, dok je blok predvođen SDS-om i PDP-om prešao u opoziciju. Nova većina je smijenila skupštinsko rukovodstvo, načelnike opštinskih odjeljenja i direktore ustanova čiji je osnivač opština i njihove upravne odbore. Parlament mjesecima ne funkcioniše i ne donosi odluke, a novoizabranog predsjednika Skupštine opštine Gradiška Uroša Grahovca nedavno je na radno mjesto uvela sudska policija.


Srbac

Novoizabrani predsjednik srbačkog parlamenta Goran Gavranović iz SNSD-a ni iz trećeg pokušaja nije uspio da uđe u službene prostorije i preuzme skupštinski pečat od smijenjenog predsjednika Zorana Đukića iz SP-a, koji produžavanjem bolovanja blokira primopredaju dužnosti.

Skupština ne funkcioniše već četiri mjeseca i samim tim ne može biti realizovan plan kapitalnih investicija i javnih nabavki, dok su studenti ostali oštećeni za cijelu školsku godinu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )