FOTO: null

U Bijeljini boravi i svoje radove izlaže grupa od 11 umetnika iz Sankt Peterburga. Slikaju čak i naftom. Celokupan prihod ide u humanitarne svrhe

Grupa umetnika iz Sankt Peterburga, njih 11, koja je stigla u Republiku Srpsku 23. juna, u Galeriji Centra za kulturu u Bijeljini priredila je izložbu slika, nastalu neobičnim tehnikama među kojima je i slikanje naftom. Osim toga i na mnogobrojnim prodajnim štandovima našle su se vrhunske rukotvorine, a sav prihod od njihove prodaje odlazi u humanitarne svrhe za one u Republici Srpskoj kojima je pomoć najpotrebnija.

Ovi umetnici, po rečima umetnice Galine Tihonove, čine deo velike porodice koja se bave raznim vidovima umetnosti, uključujući i izradu rukotvorina, čije je nazi "Palata Remesel".

- Bila sam u mnogim zemljama, ali ovako divne ljude, pune ljubavi i topline, sa ovako širokom dušom nigde nisam srela - priča Galina. - Naš jedinstven stav je da smo, ovde, zaista, kao kod kuće. Zanimljivo je to sporazumevanje razmenom srpskih i ruskih reči, ali i najtoplijim izrazima lica. Ovo je za nas veliki događaj. Bijeljina je divno iznenađenje za sve nas.

Mnogi Semberci kupuju suvenire zato što vole rukotvorine, ali mnogi i zato što su sa ruskim umetnicima lako i jednostavno pronašli "zajednički jezik". Za Ruse i Srbe, to je velika stvar, kako kaže Galina Tihonova, jer se ova manifestacija i zove "Slavjanskaja gornica", čiji je cilj da se približe koreni dvaju bratskih naroda.

Profesor Savo Cvijetinović, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Zenit" kaže da su gosti iz Rusije u Srpskoj do 26. jula. Bili su u Višegradu, a posle Bijeljine sledi njihovo gostovanje u Banjaluci, Doboju, Novom Gradu.

- Veliku podršku ovoj manifestaciji daju najviši predstavnici gubernije Sankt Peterburg, koju su ustanovili njihov gubernator i predsednik RS Milorad Dodik - kaže Cvijetinović.

POLITIČARI NISU DOŠLI

Cvijetinović nije mogao da ne izrazi, kako kaže, u najmanju ruku, žaljenje što niko od čelnika Bijeljine, "mada su uredno bili pozvani, nije prisustvovao otvaranju izložbe ruskih umetnika".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )