FOTO: srna

BIJELJINA - Za bijeljinske gimnazijalce danas je, u organizaciji Agencije za bezjednost saobraćaja Republike Srpske, održano predavanje o temi "Kad se život preokrene" kako bi im skrenuli pažnju na bezbjedno učešće u saobraćaju.

Direktor ove agencije Mladen Petrović rekao je novinarima da je ovo jedna od najznačajnijih kampanja koju je osmislila Agencija za bezjednost saobraćaja sa Udruženjem žrtava saobraćajnih nezgoda "Step" sa željom da obiđu sve škole u Srpskoj.

"Obilazimo ovim predavanjem sve završne razreda srednjih škola i nastojimo da utičemo na podizanje svijesti budućih učesnika u saobraćaju, jer je ovdje riječ o mladima koji su pred polaganjem vozačkog ispita", rekao je Petrović.

On je naveo da je Bojan Šuvira, koji je nastradao u saobraćaju, ispričao svoju tragediju kada je imao 21 godinu, te ostao trajni invalid.

"Naš je cilj da smanjimo stopu stradanja u Republici Srpskoj, a Agencija to upravo radi zajedno sa ostalim subjektima Ministarstvom saobraćaja i veza, Auto-moto savezom, Ministarstvom prosvjete i kulture", rekao je Petrović.

Pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Dragan Stanimirović istakao je da godišnje u svijetu u saobraćaju pogine 1.350.000 ljudi, a više od 50 miliona bude povrijeđeno ili zadobije trajni invaliditet.

"To, zapravo, znači da svake 24 sekunde jedna osoba izgubi život u svijetu. Kad je riječ o Republici Srpskoj, u posljednjih 10 godina smanjili smo broj poginulih za 40 odsto i nadam se da će sve Vladine institucija u narednom periodu, kako preventivno, tako i represivno, uticati na smanjenje broja poginulih i teško povrijeđenih", rekao je Stanimirović.

Bojan Šuvira iz Novog naselja Janja, koji je član Udruženja "Step", rekao je da je imao tragično iskustvo sa 21 godinu, kada je sjeo u vozilo sa pijanim vozačem, te kao suvozač u saobraćajnoj nezgodi ostao trajni invalid.

U priči i sopstvenom iskustvu koje je iznio učenicima Gimnazije, Šuvira je poručio da nikada ne sjedaju u vozilo sa pijanim vozačem kao što je on tog kobnog dana, ali i da sami vode računa "jer alkohol i volan ne idu zajedno".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )