FOTO: null

U Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić,, u Bijeljini večeras je održano književno veče posvećeno nedavno preminulom slavisti i uglednom komparatisti Draganu Nedeljkoviću koji je bio redovni član Evropske akademije nauka i umjetnosti.

Životni put Nedeljkovića vodi od zavičajne Rume, preko Beograda i velikih francuskih univerziteta u Strazburu i Bordou, do Sorbone, gdje je studirao Francusku i uporednu književnost, te Nansija, gdje je završio plodnu i bogatu karijeru kao šef Departmana za slavistiku i proglašen za profesora emeritusa.

Direktor izdavačke kuće "Srpska knjiga" iz Rume Milutin Živanović rekao je novinarima da je Nedeljković bio jedan od njihovih najstarijih i najmudrijih urednika.

Prema njegovim riječima, Nedeljković je sa velikim zadovoljstvom dolazio u posjetu bibliotekama širom Srpske i često je govorio da u Republici Srpskoj živi "bolji dio srpstva".

Organizator književne večeri posvećene akademiku Nedeljkoviću je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Bijeljina.

Predsjednik "Prosvjete" Dušanka Novaković rekla je novinarima da je bila Nedeljkovićev student i da je cijelog života ostala njegov veliki poštovalac.

Kolege ističu da je srpska kultura u Nedeljkoviću imala veliko ime i sjajnog predstavnika humanističke inteligencije, konsekventno angažovanog intelektualca i borca za humanističke vrijednosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )